Важные новости

Закарпатський смаколик – як приготувати Бобальки з маком

Закарпатський смаколик – як приготувати Бобальки з маком

Цікавий рецепт закарпатських смаколиків

Бобальки – таку незвичну назву на Закарпатті використовують для маленьких солодких булочок, що подаються із маком та медом. Це традиційна святкова випічка. Бобальки також прекрасно підійдуть на роль щоденного смаколика та точно сподобаються вашим дітям. Шеф-кухар Євген Клопотенко розповів, як приготувати закарпатський смаколик.

Читайте також: Риба, яку з’їдять навіть діти – як приготувати волован з горбушею за рецептом шеф-кухарки

Поради з приготування бобальок

Перед приготуванням тіста переконайтеся у свіжості дріжджів. Нагадуємо, що пресовані або “живі” дріжджі можуть зберігатися в холодильнику в щільно загорнуті у фользі не більш як 10 діб.

Оптимальна температура води, якою ви розчиняєте дріжджі повинна бути 36-37 градусів.

Обираючи олії для фритюру, зверніть увагу на точку димлення олії, тобто на температуру, за якої олія починає виділяти канцерогенні речовини. Найкраще для фритюру підійде рафінована або високоолеїнова соняшникова олія або олія авокадо.

Як зрозуміти, що олія вже достатньо розігрілася та можна починати смажити? Занурте у фритюр дерев’яну шпажку, якщо навколо неї з’явилися маленькі бульбашки — можете викладати бобальки. Смажити бобальки варто на середньому вогні, щоб не допустити перегрівання олії.

Зверніть увагу, що ваші руки, кульки тіста та інструменти повинні бути повністю сухими. Взагалі не допускайте потрапляння води у розігріту олію, адже це досить небезпечно.

Інгредієнти:

Для кульок

  • 400 г пшеничного борошна
  • 220 мл теплої води
  • 14 г пресованих дріжджів
  • 1 ст. л. цукру
  • ½ ч. л. солі
  • 300 мл олії для фритюру

Для соусу

  • 4 ст. л. меду
  • 100 мл теплої води
  • 100 г меленого маку

Спосіб приготування:

У миску викладіть 14 г пресованих дріжджів, 1 ст. л. цукру та налийте 220 мл теплої. За допомогою вінчика розчиніть дріжджі у воді та одразу додайте в миску 400 г борошна та ½ ч. л. солі.

Замісіть тісто руками, ретельно вимішуючи його протягом не менш як 3 хв. Не бійтеся активно покачати тісто робочою поверхнею. Готове тісто поверніть назад у миску, накрийте чистим рушником або харчовою плівкою та поставте його підходити в тепле місце на 50 хв.

Через 50 хв, коли тісто збільшилося в об’ємі, обімніть його руками та сформуйте з тіста невеликі кульки, вагою по 15-20 г кожна. Сформовані бобальки накрийте чистим рушником та залиште постояти 10-15 хв.

Обсмажте кульки у напівфритюрі: для цього у каструлю з товстим дном налийте 300 мл олії, розігрійте її, та викладіть в олію бобальки. Смажте бобальки, помішуючи, до золотавої скоринки 2-3 хв. Орієнтуйтеся на колір кульок, вони повинні стати золотавими.

Закип’ятіть воду у великій каструлі. Готові бобальки викладіть на сито та занурите їх в киплячу воду буквально на 4-5 секунди, а потім перекладіть до великої миски.

Приготуйте соус: перетріть 100 г маку в макітрі або в блендері. Викладіть мак в мису, додайте до нього 4 ст. л. меду та 100 мл теплої води. Ретельно перемішайте інгредієнти вінчиком, полийте цим соусом бобальки та подавайте.

Раніше ми писали, як приготувати смачну качку з яблуками , яка точно не підгорить.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top