Спеціалісти Держпродспоживслужби в Запорізькій області розповіли про головни вимоги щодо підготовки насіння до сівби.
Так, перед початком весняно-польових робіт необхідно перевірити насіння на показники якості та безпеки в лабораторних умовах.
Підтвердженням якості закупленого насіння є наявність «Сертифікатів, що засвідчують сортові якості насіння» та «Сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння».
Основні посівні якості насіння: чистота, енергія проростання, схожість, маса 1000 насінин, вологість.
Виділення найкращих партій за сортовими та посівними якостями – запорука майбутнього врожаю. Висів якісного насіння дає можливість отримати рівномірні, дружні сходи. Саме від енергії проростання залежить рівномірність росту сходів.
Для визначення сортових і посівних якостей насіння використовуються єдині методи та лабораторно-технічні засоби, єдина термінологія і нормативна документація.
Крім наведених показників якості насіння, визначають також зараженість його хворобами і шкідниками. Визначення посівних якостей насіння здійснюється шляхом проведення аналізу проб, відібраних з партій насіння.
З питань насінництва та розсадництва звертайтеся до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, тел. 239-73-20.
Сообщение Як підготовити насіння до сівби появились сначала на Газета МИГ.