ЮНЕСКО внесла італійську кухню до списку нематеріальної культурної спадщини — це перший випадок, коли визнання отримала вся національна кухня, а не окрема страва чи традиція, пише Guardian.

Рішення оголосили 10 грудня на Генасамблеї ЮНЕСКО. У переліку вся італійська гастрономія — від пасти, моцарели й тирамісу до вина.
21 італійська традиція і раніше була в списку ЮНЕСКО — зокрема мистецтво приготування неаполітанської піци та оперний спів.
Тепер країна стала першою, чию кухню визнали повністю.
Прем’єрка Італії Джорджа Мелоні у відеозверненні сказала, що це рішення «наповнює країну гордістю».
За її словами, італійська кухня — це не тільки їжа, а культура, традиція та спільний спосіб життя.
Уряд Мелоні працював над визнанням їхньої кухні культурною спадщиною ще від її приходу до влади в жовтні 2022 року, а згодом Італія офіційно подала заявку до ЮНЕСКО.
У ній уряд наголосив, що італійська їжа — це ритуал, який об’єднує родини та громади.
Бабель
Сообщение ЮНЕСКО офіційно визнала всю італійську кухню культурним надбанням появились сначала на Газета МИГ.