Зміна харчових звичок — це не лише питання сили волі, а й складний процес, пов’язаний із психологією та звичками. Які фактори зазвичай заважають перейти на здоровий раціон?
На це питання в інтерв’ю РБК-Україна відповіла нутриціологиня, хелс-коуч і засновниця школи Mindful eating Катерина Крупкіна.
Чому важко змінити харчування
За словами експерта, зазвичай люди починають змінювати все й одразу. Однак, мозок людини побудований так, що «ми не здатні на силі волі, коли префронтальна кора постійно ухвалює рішення і дає зусилля рухатись».
Якщо людина хоче змінити щось назавжди, то це потрібно робити поступово та непомітно для мозку. Все тому, що все нове потребує зусиль, а ми проживаємо своє життя здебільшого на автоматі, тобто завдяки тому, що ми до чогось звикли.
«Іти на роботу таким-то шляхом, чистити зуби так-то, їсти так-то. І коли ми починаємо вносити якісь корективи, мозок такий: «Нащо? Я зараз витрачу багато енергії», — пояснила нутриціолог.
Тому потрібно брати щось одне маленьке і починати його впроваджувати у своє життя. І так маленькими кроками не за місяць, як всі хочуть, а за рік, два, три змінювати свою харчову поведінку й харчування.
З чого розпочати
Все залежить від того, як людина харчується. Наприклад, можна почати додавати повноцінний сніданок, замість того, щоб пити каву з молоком на голодний шлунок.
Також можна почати з овочів і в кожен прийом їжі почати їх додавати і фокусуватись на цьому.
Окрім того, варто практикувати їсти повільно, а не поспіхом, як всі звикли це робити.
«І поки не навчусь, я не переходжу до наступної звички. Можливо, я буду вчитись лягати спати раніше, залежно від того, що людині потрібно і щось одне. І коли вона вже розуміє, що зусилля на це не витрачаються, вона на автоматі вже кладе ті овочі. Значить звичка в ділі, переходжу до наступної. І це дуже довгий шлях», — пояснила Крупкіна.
Часто люди стараються повноцінно снідати, обідати, їсти овочі, кашу, лягати вчасно, робити зарядку та впроваджувати спорт. А потім зриваються і кажуть собі: «Ой, ні, щось мені не підходить цей здоровий спосіб життя».
Так трапляється, тому що забагато усі беруть на себе одразу.
Вас може зацікавити
6 кулінарних помилок, які зроблять вашу страву небезпечною для здоров’я
Найкращий гарнір на сніданок, який треба їсти на початку весни
Дієтолог також називала фрукт, який підвищує лібідо та уповільнює старіння
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета — надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров’я звернутися до лікаря.