Крашанки та писанки прикрашають наші оселі, їх дарують близьким, ними «б’ються». Але щоб ця чудова традиція не мала неприємних наслідків для здоров’я, критично важливо знати правила зберігання великодніх яєць.
РБК-Україна (проект Styler) розповідає, скільки можна зберігати варені фарбовані яйця.
Скільки зберігати варені фарбовані яйця?
Крашанки — це яйця, зварені круто та пофарбовані. Саме їх ми найчастіше споживаємо після освячення чи під час святкових трапез. Ось ключові правила їх зберігання:
У холодильнику
Це найкращий та найбезпечніший спосіб зберігання крашанок, які ви плануєте їсти. У холодильнику, при температурі не вище +4°C, варені яйця в непошкодженій шкаралупі залишаються безпечними для споживання протягом приблизно одного тижня (до 7 днів) з моменту варіння.
При кімнатній температурі
Це найризикованіший варіант. Варені яйця є швидкопсувним продуктом. Якщо крашанки перебували при кімнатній температурі (на столі, у кошику) понад 2 години, вживати їх в їжу вже небезпечно. Тепле середовище сприяє швидкому розмноженню бактерій. Такі яйця краще використовувати виключно як елемент декору. Якщо температура в приміщенні вища (+30°C і більше), цей час скорочується до 1 години.
Ознаки небезпеки
Перед тим, як з’їсти крашанку, яка зберігалася навіть у холодильнику, огляньте її. Шкаралупа має бути цілою, без тріщин. Будь-який неприємний запах – сигнал про те, що яйце зіпсувалося і його слід викинути.
Особливості зберігання писанок
Писанки – це яйця, розписані воском та фарбами, часто зі складними візерунками. Тут ситуація інша:
Писанки на сирих яйцях
Дуже часто писанки створюють на сирих, не варених яйцях. Такі яйця категорично не призначені для вживання в їжу! Це виключно декоративний виріб. Зберігати їх можна доволі довго як прикрасу, але варто пам’ятати, що всередині – сирий вміст, який з часом зіпсується. Такі яйця слід оберігати від пошкоджень, щоб уникнути витікання та неприємного запаху.
Писанки на видутих яйцях
Якщо вміст яйця було видалено через невеликі отвори («видутка»), а сама шкаралупа розписана, то такий виріб є абсолютно безпечним. Після належного очищення та просушування порожня розписана шкаралупа може зберігатися як сувенір роками.
Як не отруїтися яйцями
Завжди зберігайте крашанки, призначені для їжі, в холодильнику.
Не куштуйте яйця, які пролежали в теплі понад дві години.
Викидайте будь-які яйця з тріснутою шкаралупою або ті, що мають підозрілий запах.
Дотримуйтесь правила: «Якщо маєте сумніви – викидайте».
Ретельно мийте руки з милом до та після контакту з яйцями, особливо сирими під час виготовлення писанок.
Вас може зацікавити
Чому на Великдень фарбують яйця та печуть паски
Названо найнебезпечнішу паску, яку не можна купувати в магазині
Ось скільки паски можна з’їсти без шкоди для талії
В матеріалі були використані такі джерела — ВООЗ, Wikipedia, поради дієтологів.
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета — надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров’я звернутися до лікаря.