У Запоріжжі сезон полуниці у розпалі, проте покупців не так багато через високі ціни. На міських ринках ціна ягоди сягає від 180 до 250 гривень за кілограм, що майже на 30% вище, ніж торік.
Як повідомляє «Суспільне Запоріжжя», на ціноутворення вплинули весняні заморозки, висока собівартість вирощування у теплицях та складні умови для фермерів поблизу фронту.
За словами експерта плодоовочевого ринку Олександра Хорєва, найбільше вплинули на ціноутворення погодні умови та витрати на енергоносії.
«У захищеному ґрунті йдуть додаткові витрати на підігрів теплиць. Коли ця теплиця висаджується раніше і має вийти на ринок раніше. Енергоносії в Україні дуже дорогі й вони тільки дорожчають. Якби, наприклад, погодні умови були як торік, то ягід на сьогодні вже було більше, і ми б отримали ціну, як в минулому році», — зазначив експерт.
Особливо болючою ця тема є для невеликих фермерських господарств у Запорізькій області. Павло Булітко, фермер із села Приморське Василівського району (лише за 10 км від фронту), власноруч вирощує полуницю й возить її до Запоріжжя під обстрілами. «Дрони б’ють нас, а ми збираємо і веземо. Дрони кожен день літають. А що зробиш?» — розповідає він.
Фермер каже на вартість вплинуло здорожчання логістики та погодні умови, бо через квітневі морози цьогоріч врожай втричі менший:
Найбільше здешевлення, за прогнозами аграрних експертів, очікується в першій половині червня, коли на ринок вийдуть великі партії із присадибних ділянок.
Джерело: 061.ua