Допомога потрібна тільки в одному – прийдіть і смачно поїжте: як переселенці з Енергодару відкрили у Запоріжжі їдальню

До повномасштабного вторгнення Володимир Сірко займався в Енергодарі будівельним бізнесом. 24 лютого 2022 року разом з родиною виїхав з міста на Івано-Франківщину. Згодом переїхав до Запоріжжя, де відкрив Їдальню Українського смаку , в якій працюють вимушені переселенці. В рамках спецпроєкту 061 Заварили бізнес дізнались у Володимира, як він вирішив розпочати справу у новому місті і чому називає їдальню соціальним проєктом. Багато років Володимир Сірко очолював акціонерне товариство Енергодарбуд , під його керівництвом працювало понад 6 тисяч людей. Також родині належав готель Сосновий бор в Енергодарі та дитячий табір Лазурна райдуга в Кирилівці. Зараз весь бізнес Володимира знаходиться в тимчасовій окупації. — 24 лютого 2022 року змінилось все наше життя. Ми виїхали в той же день ndash; 24 лютого. Ми думали, що виїжджаємо на декілька днів, думали, що їдемо на вікенд в Карпати і найближчим часом повернемось і ось цьому вікенду скоро буде вже два роки. Я забрав дружину, двох маленьких дітей наших, онуку, племінницю, невістку і на двох авто ми рушили в Івано-Франківську область, — згадує Володимир. В евакуації він почав займатись допомогою вимушеним переселенцям, лікарням, військовослужбовцям, для яких купував автомобілі за кордоном за власні кошти і передавав безпосередньо до підрозділів. Через півтора року після початку повномасштабного вторгнення дружина Володимира, Людмила, отримала посаду в одній військових адміністрацій, що нині в окупації, і родина переїхала з Івано-Франківщини до Запоріжжя. Тут їх вже чекала частина команди, яка до війни працювала в готелі і дитячому таборі. Саме їхні колишні працівники вмовили Володимира розпочати нову справу в Запоріжжі. — Наразі основний кістяк нашого колективу, наша завідуюча виробництва — це саме працівники наших закладів. Вони вже коли приїхали до Запоріжжя, а ми були в Івано-Франківські області, телефонували Володимиру Олександровичу і казали: Ми в вас віримо, у вас завжди все виходило, повертайтесь в Запоріжжя, давайте реанімуємо, ми сидимо без зарплат, самостійно щось спробували і не виходить, без вас ми не можемо . Коли ми повернулись в Запоріжжя, бо мені тут запропонували роботу, то в нас був такий круглий стіл і наші працівники сказали: Ми команда, ми працювали стільки років, в нас все вийде , — зазначила Людмила. Їдальня Українського смаку запрацювала у Запоріжжі 6 вересня у приміщенні колишнього кафе Гороскоп . Володимир каже, що власник приміщення пішов на зустріч у багатьох питаннях, зокрема оплачує охорону та інтернет. Також від попереднього закладу тут залишились меблі, частина посуду. Для їдальні закупили холодильне обладнання, м rsquo;ясорубки, овочерізки, лінії роздачі. Їдальня працює за системою шведської лінії , яку до цього Володимир і Людмила запровадили в дитячому таборі Лазурна радуга та в готелі Сосновий бір . — Основною цільовою аудиторією нашої їдальні є ВПО, місцеві мешканці, фінансові можливості яких дуже впали в період війни і транзитні військовослужбовці. Саме за шведської лінії можна зробити комплексне харчування цікавим і відносно бюджетним, — розповідає Людмила. Володимир каже, що їдальня ndash; це не бізнес, а в першу чергу соціальний проєкт. В закладі на сьогодні працевлаштовано 9 людей, що були змушені виїхати в Запоріжжя через війну. — Це не є бізнес, це не може бути бізнесом, тому що в першу чергу це допомога. Тут працюють виключно люди, які є тимчасово переселеними особами, які змушені знімати квартири. Людям зараз тяжко, на ту допомогу, яку ми отримуємо від держави, прожити неможливо. Зарплата кожного у нас залежить від того, скільки в день ми заробляємо. Це не легка робота. Якщо брати кухара, то він виходить десь з 6-7 години ранку і працює десь до 3-4 години. Ми не працюємо з напівфабрикатами, все що є — фарширований перець, голубці, вареники — це виробляють дівчата власними руками, — ділиться Володимир. З жовтня в їдальні по неділях безкоштовно обідають переселенці. Цю благодійну ініціативу Володимир і Людмила започаткували разом з головами Кам rsquo;янсько-Дніпровської, Благовіщенської громад і громадськими організаціями Віра. Перемога. Життя та Волонтери Запорізького краю . Власник їдальні планує всі зароблені кошти спрямовувати на благодійність. Тому запрошує запоріжців відвідати заклад, щоб у нього було більше можливостей для допомоги людям. — За перший місяць в нас були збитки понад 50 тисяч гривень і це нормально для першого місяця. Ми зараз перейшли точку безприбутковості, я думаю. По чекам в нас харчується на сьогодні від 120 до 140 людей на добу. Щоб були якісь прибутки і ми більше уваги змогли надавати на благодійні проєкти, то нам треба щоб було хоча б 170-180 людей. Ми звертаємось до запоріжців і запрошуємо просто приходити смачно поїсти. Будьте впевнені в тому, що кошти, які тут зароблені, будуть потрачені на благодійність. Нам допомога потрібна тільки в одному ndash; прийдіть і смачно поїжте, — каже Володимир. В планах у нього відкрити в одному з приміщень закладу пекарню, щоб працевлаштувати ще 4-5 людей. Для цього він подав заявку на одну з грантових програм, але отримав відмову. Наразі він розраховує лише на власні сили. Наостанок розмови питаємо у Володимира про його мрію. — Головне — повернутись додому, ми з родиною можемо повернутися хоч в чисте поле, я все відбудую, — відповів Володимир.
Джерело: 061.ua Источник: https://www.061.ua/news/3683445/dopomoga-potribna-tilki-v-odnomu-prijdit-i-smacno-poizte-ak-pereselenci-z-energodaru-vidkrili-u-zaporizzi-idalnu

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top