Готуємо форшмак, як в Одесі — рецепт від ресторатора Савви Лібкіна
Форшмак — одна з найбільш помітних страв. які часто цитують. Сутність Форшмаку — безперечно, солона «дунайка». Так вважає відомий ресторатор Савва Лібкін з Одеси, який поділився рецептом форшмаку на своїй сторінці у фейсбуці. Він відданий автентичній одеській кухні та зберігає її традиції.
Читайте також: Страва з одеським присмаком — як приготувати смачний форшмак за улюбленим рецептом Євгена Клопотенка
Також ресторатор порадив, як обрати «правильний» оселедець:
«Перш ніж оселедець потрапить в одеський дім, його варто іще купити, і не просто купити, а купити – правильно.
«Правильний» оселедець – тільки «хлопчик»! Навіть, якщо ви не їсте молоку. «Хлопчики» завше жирніше. Оселедець має бути добре посоленим: варто подивитися всередину надрізу на спині, аби там не лишалося крові, шкіра ж мусить бути цілою, без плям.
«Правильна» риба має пружнясту тушку.
Взимку, коли нема дунайки, беріть звичайний оселедець».
Що потрібно
дунайський оселедець – 1 шт.;
— 1 кисле яблуко (Ренет, Симиренка);
— половина булки, яка полежала кілька днів;
— 100 мл молока;
— половина пачки 82,5% вершкового масла;
— цибуля ріпчаста – одна маленька цибулинка;
— лимон – 1 шт.
Як готувати
Спосіб розподілення оселедця на філе нескладний: оселедець не потрошити, а зробити по всій спині неглибокі надрізи гострим ножем, зняти шкіру, починаючи з голови. Голову відрізати тільки після зняття шкіри, щоб не випали кишки. Потім взяти оселедець за хвіст двома руками й розірвати, ніби аркуш паперу. Якщо все зробити правильно: отримуєте дві половинки, а всі кістки залишаться на спинці.
Далі: необхідно зняти спинки з хребта, а частину черева звільнити від нутрощів, і дрібних кісточок (якщо вони лишилися). В результаті, у вас легко й просто вийде чотири смужки філе усього з однієї рибини. Але так обробляти рибу годиться тільки для приготування страв з рубленого оселедця.
Тепер можна починати приготування страви. Філе оселедця порубати ножем, зрізати з білої булки корочку, залити молоком і віджати. Цибулю почистити, промити під проточною водою, яблуко звільнити від шкірки й серцевини з насінням.
Яблуко та цибулю натерти на дрібну тертку й додати вершкове масло, хліб і філе оселедця. Тепер можна посолити і поперчити за смаком. Додати краплю лимона або оцту для смаку.
Все добре вимішуємо і подаємо з грінками та лимоном.
Читайте також: Як приготувати вдома тісто для лазаньї та пасти — рецепт з відео
Як варіант, подати страву до столу можна у вигляді готових бутербродів. Для цього шматочки бородінського хліба злегка поливаємо оливковою олією, зверху кладемо форшмак і шматочок оселедця.
Смачного!
Ми писали як приготувати смачну та корисну квашену капусту — простий перевірений рецепт.
Джерело