Лафет, зо витягли з дна Дніпра, потребував спеціального методу обробки. Адже протягом 300 років під водою, дуб добряче просяк вологою. Науковці Національного заповідника «Хортиця» вирішили використовувати метод виморожування, завдяки якому за дуже низької температури мокрий предмет висихає.
Для такої процедури потрібне спеціальне обладнання. Фактично, це величезний морозильник, щоправда, дещо модернізований. І температура в ньому – мінус 20 градусів. У такому стані артефакт пробуде кілька місяців.
Источник: https://tv5.zp.ua/news/morozilnih-dlja-artefaktu-u-zaporizhzhi-prodovzhujut-unikalnu-restavraciju-starodavnogo-lafetu/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=morozilnih-dlja-artefaktu-u-zaporizhzhi-prodovzhujut-unikalnu-restavraciju-starodavnogo-lafetu
Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook