Не гірше, ніж ягоди годжі — п’ять популярних українських автентичних продуктів, які містять багато корисних компонентів

Не гірше, ніж ягоди годжі -  п'ять популярних українських автентичних продуктів, які містять багато корисних компонентів

Які українські локальні продукти можна розглядати як «суперфуди»

Що ж таке «суперфуд»? Хоча цей термін не має нормативного регулювання і має маркетингове, а не наукове походження, він гарно прижився у нашому словнику.

Ми використовуємо його для позначення продуктів із високим рівнем поживних, біологічно активних та корисних для здоров’я речовин.

Читайте також: Їжте корисно — як харчування впливає на якість та тривалість життя

Де шукати «суперфуди» — у магазині чи, можливо, у власній коморі? Команда платформи доказової інформації про здоров’я «Бережи себе» спільно з кандидаткою біологічних наук Оленою Лівінською розповідають про п’ять популярних українських автентичних продуктів, які відповідають загальним уявленням про «суперфуди» та не поступаються поживним складом славнозвісним ягодам годжі чи насінню чіа. Про це розповіли на сторінці Міністерства охорони здоров’я України у фейсбуці.

Отже, які українські локальні продукти можна розглядати як «суперфуди»?

Гречка

Цей продукт містить багато білків, повільних вуглеводів, клітковини, вітамінів групи В. Також гречка багата на мідь, залізо, магній, марганець, фосфор, селен та цинк. Гречана каша чи суп — це збалансоване та поживне харчування.

Буряк

Буряк є гарним джерелом повільних вуглеводів, клітковини, фолієвої кислоти та марганцю. Він також містить нітратні сполуки, які сприяють зниженню артеріального тиску, та пігменти беталаїни з протизапальною активністю. Буряк

Гарбуз

Гарбуз багатий на вітамін А, вітамін С і калій. Гарбузове насіння містить білок, ненасичені жирні кислоти, залізо, магній, марганець, фосфор і цинк. Гарбуз зберігається довго і є універсальним продуктом для різних страв.

Квашена капуста

Квашена капуста містить багато вітаміну С, К та молочнокислі бактерії, які виступають природнім біоконсервантом. Вона є гарним прикладом ферментованих продуктів та чудовим варіантом швидкого салату до будь-якого прийому їжі.

Волоські горіхи

Це джерело білків, клітковини, поліненасичених жирних кислот, фолієвої кислоти, вітамінів В1 і В6, заліза, магнію, марганцю, фосфору та цинку. Волоські горіхи можна додавати до салатів, соусів, десертів та перекусів. Експериментуйте

Читайте також: З ароматом східних казок — запорізька бібліотекарка поділилась вірменським рецептом смачного варення з волоськими горіхами 

Важливо: даний матеріал не є лікарським призначенням. Будь-яка інформація медичної тематики, розміщена на сайті ZPRZ.CITY, носить виключно інформаційний характер. Застосування будь-яких медичних препаратів та дієт має бути узгоджене з лікарем.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top