Оригінальна запіканка зі слив та хліба з горіхами — як приготувати англійський пудинг за простим рецептом
Рецептом свого варіанту британського пудингу із хліба з маслом поділились у фейсбуці гід і волонтерка Ярослава Грімм із Запоріжжя, яка живе у Швейцарії.
Читайте також: Без замішування тіста — рецепт смачного гарбузового пирога «Три склянки»
«Запіканка зі слив та хліба, з горіхами — Bread & Butter Pudding. Англійці молодці, придумали з черствого хліба прикольний десерт», — каже Ярослава Грімм.
Що потрібно (на чотири порції):
— 5 ст. л мелених лісових горіхів — черствий хліб з попереднього дня (приблизно 400 г)
— 50 г вершкового масла, м’якого
— 2 ст. л тростинного цукру
— 1 кг слив
— 4 яйця
— 5 децилітрів молока — це 0,5 л
— 180 г йогурту
— 5 ст. л цукру (або на смак)
— дрібка солі
— цукрова пудра для посипання.
Як готувати
Розігрійте духовку до 180°C. Розподіліть горіхи на дні форми для запікання. Наріжте хліб на шматки товщиною 1 см. Змішайте масло і цукор, перемішайте з хлібом.
Розріжте сливи навпіл, видаліть кісточки (отримаєте приблизно 900 г), та викладіть їх чергуючи з хлібними шматками у форму. Збийте яйця, змішайте з молоком, йогуртом, цукром і сіллю, залийте отриманою масою хліб і сливи.
Запікайте приблизно 30 хвилин у нижній частині духовки. Якщо потрібно, накрийте фольгою, якщо почне сильно рум’янитись та пекти ще хвилин 20. Після випікання посипте цукровою пудрою.
А краще зробити додатково заварний крем і добре полити)
Форма: «al forno» або інша відкрита форма об’ємом приблизно 2,5 літри, змащена жиром.
Порада: замість тростинного цукру можна використовувати 2 ст. л сливового сиропу.
«Неочікувано смачно. Хоча, чому неочікувано? Всі інгредієнти смачні!» — зауважила в коментарях до рецепта сестра Ярослави, запорізька дизайнерка Єріка Равич.
Довідка
Пудинг із хліба з маслом (англ. Bread and butter pudding) — традиційний хлібний пудинг у британській кухні. Скибочки намазаного маслом хліба, посипаного родзинками, викладають шарами у форму для запікання, заливають сумішшю з яєчного заварного крему, приправленої мускатним горіхом, ваніллю або іншими спеціями, а потім запікають.
Читайте також: Час для яблучних пирогів з корицею — готуємо за рецептом української господині
Є різні варіації. Наприклад, на хліб разом з маслом можна намазати малинове, полуничне або інше варення.
Ми писали, як правильно і смачно приготувати запечений сир — рецепт від шеф-кухаря Володимира Ярославського.
Джерело