Отруєння в’яленою рибою: на Запоріжжі зафіксували випадок ботулізму

Минулого тижня в Запоріжжі було зареєстровано випадок ботулізму, пов’язаний з вживанням в’яленої плотви власного виробництва.

Про це повідомили в Запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Хворий вчасно звернувся по меддопомогу, йому ввели протиботулінічну сироватку, тож нині його стан задовільний.

Ботулізм – гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.

У центрі нагадують головні причини ботулізму:

  • зіпсовані домашні консерви з м’яса (тушонка, паштети), риби та овочів (консервовані гриби, огірки, баклажани, помідори);
  • консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені;
  • в’ялені/копчені продукти домашнього приготування.

Симптоми ботулізму включають:

  • виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль
  • початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пеленою» перед очима, сухістю у роті та горлі, а також утрудненням під час ковтання та мовлення
  • блювання, запор і здуття живота параліч дихальних м’язів
  • підвищення температури (гарячка) і втрата свідомості не характерні для ботулізму.

Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів.

Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.

Раніше журналісти Акценту вже повідомляли про два випадки ботулізму у Запоріжжі, один з яких виявився смертельним.

Підписуйтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top