Павло Унгурян розповів про досвід проведення Молитовних сніданків закордоном

Декабрь 13th, 2018

Павло Унгурян розповів про досвід проведення Молитовних сніданків закордоном

Для України подібні заходи тільки входять в традицію. Їх мета – об’єднання. Про що говорили видатні люди на сніданку в нашому місті та як це відбувається в інших країнах – редакції Inform.zp.ua розповів Павло Унгурян – народний депутат, голова міжфракційного об’єднання «За духовність, мораль та здоров’я України».

Дійсно, коли люди чують про молитовний сніданок, вони думають: «Я знаю, що таке молитва і точно знаю, що таке сніданок, але що таке молитовний сніданок?». Це такий формат спілкування управлінців, підприємців, духовних лідерів, лідерів освіти, науки, медіа, культури, який передбачає, коли в одному залі за одним столом збираються опоненти. Коли збираються люди, які в реальному житті можливо один одному руки не подадуть. Але молитовний сніданок збирається навколо імені Ісуса Христа, навколо духовних цінностей.

І сьогодні це єдині цінності насправді, на яких ще можна зшити нашу країну, наше суспільство, яке дуже сьогодні розділене по багатьох параметрах – політичних, соціальних, по майновому цензу, по своїх геополітичних вподобаннях і т.і. І ті країни, які сьогодні демонструють стабільний успіх, наприклад, останні 50-100 років, мають обов’язковою не просто традицією, а формою управлінської діяльності молитовні сніданки, причому регулярні. Це коли раз на тиждень в міністерстві, у відомстві, в офісі губернатора, в офісі мера збираються різні люди, різні фракції. Але не почубитися чи побитися один з одним, а сісти за одним столом, читати Боже слово, молитися про свою Батьківщину, про свою галузь, в якій люди працюють. І таким чином це єдиний фундамент, який здатний їх об’єднувати і вони не перетинають оцю останню червону лінію. Це відбувається в США, Канаді, Німеччині, Норвегії, Великобританії, Австрії. Практично у всіх європейських країнах. Є південнокорейський молитовний сніданок, ізраїльський, який до речі збирає й іудеїв ортодоксальних, християн і, навіть, мусульман, політиків або релігійних діячів. Навіть, у японському парламенті є молитовний сніданок. Тому що немає іншого на світі об’єднуючого фактора ніж віра в Бога.

Проблеми на молитовному сніданку не вирішуються, не обговорюються?

Насправді вирішуються і обговорюються, але в інший спосіб. Не чублячись, не обзиваючи брудними лайками один одного, не через якісь кулуарні чи технологічні прийоми. А через любов, милосердя і прощення. Через те, що коли за одним столом сидять люди з різних абсолютно політичних сил, з різних можливо релігійних конфесій, і в них є чай, кава, печиво і вони мають один одному слугувати. Вони мають один одному подати чаю чи кави і сказати: «Слухай, ми з тобою опоненти, але все ж таки я хочу, щоб в моєму серці залишалася та любов і доброта, яка має бути в нормальної людини, як нас вчить тому Господь». Ми в парламенті, не зважаючи на те, що в нас дуже непроста Верховна Рада, але вже 11-й рік маємо такі молитовні сніданки. Кожного сесійного тижня збираються різні люди з різних фракцій – це і більшість, і опозиція. І вже за ці роки змінилися кілька разів, були одні в опозиції, інші в коаліції. Це представники різних конфесій – у нас там і православні, і католики, і протестанти, і православні вже різних патріархатів, і жінки, і чоловіки.

Павел Унгурян с руководителем Американского Совета по внешней политике Германом Пиршнерз

Павло Унгурян з керівником Американської Ради із зовнішньої політики Германом Піршнерз

І раз на рік ми проводимо великий Національний молитовний сніданок, куди запрошуємо лідерів влади і лідерів опозиції, запрошуємо всі церкви, незалежно від їх конфесійної приналежності. Запрошуємо дипломатів, бізнесменів, підприємців. І часто за одним столом сидять опоненти і вони говорять не про те, що їх роз’єднує, а про те, що їх об’єднує. Це все ж таки віра в Бога, любов до своєї Батьківщини.

Я переконаний, що запорізький молитовний сніданок, який вперше відбувається у Запоріжжі, стане великим благословенням для Запорізького краю. І я дякую всій команді організаторів, дякую і Костянтину Брилю – губернатору області, який побувавши на національному сніданку України за участі Президента, прем’єр-міністра, настільки надихнувся, що знайшов нас і каже: «Давайте, хлопці, допоможіть і у нас організувати».

Пане Павло, Ви приїхали до Запоріжжя як народний депутат, як керівник та організатор таких молитовних сніданків. Хто ще з відомих особистостей завітав до нашого міста?

По-перше запрошені всі народні депутати від Запорізького регіону, багато гостей не лише Запорізької області, а й інших Східних областей – Харківської, Дніпровської, Луганської, Донецької тощо. Тобто запрошени весь фактично Східний регіон й. Головне, щоб молитовний сніданок не став просто ще одною бюрократичною традицією. Важливе єднання, про яке я говорив.

Чи Ви плануєте щось обговорити?

– Так, звичайно. Оскільки сніданок в Запоріжжі – це область, яка входить в одну з 10 областей, в яких оголошено воєнний стан, основна тема, безумовно, молитва про мир. Я переконаний в тому, що зараз набагато більше запоріжців, мешканців південних районів області стали більше молитися про мир, коли побачили дії в Азовському морі. Це стосується і Одещини, Херсонщини, Миколаївщини, звичайно, і всіх областей, прилеглих до зони АТО. Тому основна тема – це мир, це Божий захист наших земель українських, Божий захист наших військовослужбовців, Божий захист сімей. І допомога, реальна допомога людям – ми будемо до цього закликати.

Ви були на молитовному сніданку за участі президента Америки Трампа. Розкажіть про свої враження. Чи можна щось взяти за корисний досвід з того, як це там відбувається?

Так, звичайно. Господь благословив і 12 років маю честь координувати Українську делегацію на Національних молитовних сніданках США, які організовуються Конгресом і Сенатом США. І першим моїм молитовним сніданком в Америці був ще останній для Джорджа Буша мол. сніданок. Потім було 8 сніданків з Бараком Обамою і вже 2 сніданки з Дональдом Трампом. Отже це буде вже 12-й мій молитовний сніданок, який відбудеться в лютому. Ми завжди беремо таку хорошу делегацію з України, знайомимо українських парламентаріїв, лідерів церков, діячів економіки, бізнесу, молодіжних лідерів. До речі, в минулому році ми запросили близько 40 молодих людей – студентів, лідерів молодіжних студентських організацій у Вашингтон. І вони просто були в захваті від того, що там робиться. Це 3-4 дні величезного спілкування, коли десь 5-7 тис. людей приблизно із 150-160 країн світу з’їжджаються.

З’їжджаються президенти країн, глави парламентів, урядів, парламентарі, конгресмени, лідери духовні – Далай-Лама, король Йорданії, Бінезір Бутто, Боно, Хіларі Клінтон, Ангела Меркель, Кондоліза Райс. Ти можеш бути простим студентом із Запоріжжя, а потрапити за один столик, наприклад, з президентом Самсунгу з Сеулу, з Кореї. Або з Джоном МакКейном, який завжди відвідував молитовні сніданки, доки був живий.

А як це відбувається? Хто призначає, хто де буде сидіти?

Великий оргкомітет працює. Його основне завдання «переміксувати» всі делегації і щоб не було, що ближче до сцени багатіші, подалі від сцени – бідніші. Навпаки, американці віддають ближче до сцени місце іноземним гостям, але, як правило, по 1-2 американців є за кожним із столиків, там 10 місць за столом. І обов’язково це може бути якийсь простий монах з якоїсь маленької церкви католицької чи пресвітеріанської в Індії і керівник Boeing, наприклад, – мільярдер. Це може бути генерал армії і студент з Вінниці, наприклад.

– Чи є в них тема для спілкування?

Безумовно. Тема для спілкування – це Господь Ісус Христос і те, чому він вчить людей. І як вчення Ісуса Христа, в якого ми віруємо українці, бо ми є християнами незалежно від того, чи ми в протестантській, чи в православній, чи в католицькій традиції, ми є християни. Як віра в Ісуса Христа допомагає в професійному політичному, в професійному бізнесовому, в професійному педагогічному, культурному, медійному житті і розвитку. А віра в Ісуса Христа вона не просто ритуальна і якась така хороша забаганка. Це насправді дуже ефективний засіб реального зростання, реальних успіхів. І ті країни, які застосували Божі принципи Нового Заповіту, принципи Біблії, принципи Ісуса Христа у свою економіку, у свою модель політики та управління у свою модель освіти та науки, у свою модель охорони здоров’я і боротьби за здоровий спосіб життя. Ті, хто імплементували це в своє законодавство, ті є найуспішнішими країнами світу. Я, як науковець, як кандидат наук з державного управління досліджував ці процеси і разом з багатьма іншими науковцями, вийшов на ці результати.

Наскільки принципи Біблії впроваджені в українське законодавство та як розібратися в гендерному питанні (де утиск прав, а де маніпуляція) – читайте у другій частині інтерв’ю з Павлом Унгуряном на сторінках Inform.zp.ua

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Источник: https://www.inform.zp.ua/2018/12/13/48281_48281/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

Добавить комментарий

scroll to top