Важные новости
«Запорожгаз» — плевать на всех и армейские методы.Гнилі овочі та зіпсована риба — у Запоріжжі виявили сміттєзвалище…«Допоміг» покупець супермаркету — в Запоріжжі двоє школярок отруїлися алкоголемВідкриття гімназії та навчання у школі глухонімих – що відбулось…Чотирирічна Лоліта отримала суперсучасні слухові апарати від Фонду Ріната Ахметова…З другої спроби розпочнеться голосування до антикорупційної ради при Міністерстві…Майже в половину зменшилася кількість українців, які оптимістично дивляться на…Apple сканує особисті фото користувачів: як відключити функціюНа Запорізькій АЕС близько 3000 працівників підписали контракти з російською…«Примушують воювати»: президент Зеленський в інтерв’ю американському подкастеру розповів про…Незаконно вирубили 14 дерев на 500 тисяч гривень: запорізькі екологи…

Рибний промисел — як на Дніпровських Порогах 200 років тому ловили осетрів

Рибний промисел - як на Дніпровських Порогах 200 років тому ловили осетрів

Осетрів виловлювали та готували з них десятки блюд

Рибним промислом на Дніпрі займалися здавна. Але ще не так давно у Дніпрі можна було впіймати справжніх осетрів. Про це у фейсбуці повідомив Ігор Лисенко.

Читайте також: Популярне місце серед туристів та менонітів — як у Запоріжжі 100 років тому виглядала скеля на березі Дніпра

Весна 1833 року стала часом захопливих рибальських пригод для І.І. Срезневського (1812–1880), який подорожував Україною. У своїх листах до матері він яскраво описав унікальний промисел осетрів на Дніпрових Ненаситецьких порогах.

«Я ще здається Вам не писав, що вже ласував осетриною. Чудо риба, якщо вона свіжа! М’ясо біле, жирне, поживне, а хрящі — як желе. Скуштував і ікру, правда, вона мені не дуже сподобалась, а от осетрина — чудо!», — Срезневський із захватом розповідає про улов рибалок.

З трьох спійманих осетрів найбільшим виявився «кашниця» — самка з ікрою. Важила вона 74 кг, з яких 13,5 кг становила очищена ікра. Її господиня маєтку запросила гостя подивитися на процес обробки риби. Спостерігаючи, як осетра ріжуть, солять і готують, мандрівник навіть вивчив це ремесло та пообіцяв випробувати його при нагоді.

Срезневський детально описує техніку риболовлі: використовували «перемети» — спеціальні снасті з гачками, якими перекривали Дніпро, утворюючи своєрідні «стіни». Осетри, злякані перепонами, намагалися повернутися назад і зачіплялися за гачки. Коли риба била хвостом, на воді починали рухатися *куги* — великі плаваючі палки, прикріплені до перемета. Це було сигналом для рибалок.

Вони поспішали до місця руху, витягали снасті разом із уловом на дуб — традиційний човен. Срезневський зауважує, що на той час лише шість поміщиків володіли правом займатися осетровою ловлею на Дніпрі. Через холодну весну риболовля була складною, але здобич компенсувала всі зусилля.

Ця історія не лише змальовує кулінарні вподобання XIX століття, але й розкриває унікальні традиції рибальства на Дніпрі, які нині стали частиною нашої історії.

Раніше ми розповідали про те, як зображували острів 250 років тому.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top