Різдвяна вечеря 2025: скільки коштуватимуть традиційні 12 страв українцям

Приготування традиційних 12 страв до різдвяної вечері у 2025 році обійдеться українській родині в середньому у 1374 грн. Найдорожчими залишаються смажена риба, кутя та узвар. Про це повідомили в Інституті аграрної економіки.

За розрахунками експертів, набір із куті, узвару, риби, вінегрету, пісного борщу, вареників із різними начинками та овочевих страв коштуватиме близько 1374 грн.

Кутя за традиційним рецептом (950 г) коштуватиме 213,37 грн та стане другою за вартістю стравою на столі. Цьогоріч подорожчали головні інгредієнти:
 • мак – 72,50 грн за 200 г,
 • волоські горіхи – 68,80 грн,
 • родзинки – 24,99 грн за 100 г.

Узвар із сушених фруктів (600 г на 2 л води) обійдеться у 118 грн, ставши третьою за ціною стравою вечері.

Найдорожчою традиційно залишається смажена риба – 346,02 грн (2 кг коропа та борошно).

Пісний борщ із квасолею коштуватиме 107,79 грн, де найбільшу частку становить суха біла квасоля – 51,50 грн за 300 г.

Овочі цього року дещо подешевшали:
 • картопля – 5,39 грн,
 • капуста – 3,08 грн,
 • цибуля – 0,74 грн,
 • морква – 4,36 грн,
 • буряк – 7,78 грн.


The post Різдвяна вечеря 2025: скільки коштуватимуть традиційні 12 страв українцям first appeared on Портал Акцент.

Share this post

нет
scroll to top