З настанням теплої пори року наступив і сезон свіжих овочів та фруктів, які поступово з’явилися на прилавках магазинів та ринків Запорізької області. Всі ці яскраві та соковиті овочі так і манять придбати їх, та за яскравістю і соковитістю може ховатися небезпека.
Пам’ятайте, що при вживанні свіжих, плодів, разом із вітамінами та корисними мікроелементами в організм людини можуть потрапити і токсичні елементи, наприклад, нітрати (азотисті сполуки, які застосовується в якості добрива), які широко використовують фермери для збільшення врожайності. Зазвичай накопичення нітратів відзначається в зелені, баштанних та коренеплодах. Особливо небезпечними є овочі та фрукти вирощені в теплицях із застосуванням великої кількості добрив.
Вплив нітратів на організм людини є негативним та часом небезпечним, перевищення концентрацій може призвести до гострого або хронічного нітратного отруєння.
Симптоми отруєння:
- виражена синюшність шкіри і слизових оболонок;
- різка загальна слабкість, сонливість;
- у дітей – неспокійна поведінка;
- головокружіння, сильні головні болі,
- потемніння в очах;
- задишка;
- порушення координації рухів;
- зниження артеріального тиску,
- збільшення частоти серцевих скорочень;
- судоми,
- втрата свідомості, коматозний стан.
Щоб уникнути отруєння нітратами Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області рекомендує дотримуватись простих правил:
- здійснюючи купівлю овочів та фруктів, поцікавтеся у продавців наявністю супровідних документів, що засвідчують їх безпечність;
- не купуйте овочеву продукцію та фрукти на стихійних ринках;
- купуйте овочі та фрукти натурального вигляду, вони не повинні бути, не природнього яскравого кольору, блищати, ніби відполіровані та надмірно великі;
- під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру.
- намагайтесь не купувати овочі та фрукти вирощені в теплицях, почекайте поки з’явиться в продажі ґрунтова продукція;
- якщо вирощуєте овочі та фрукти самі, відмовтесь від використання азотистих сполук, як добрив, або знизьте використання їх до мінімуму.
Знизити вміст нітратів в овочах та фруктах можна, використовуючи прості методи:
- замочуйте овочі у холодній воді на 30-60 хвилин, періодично змінюючи воду. Це допоможе розчинити та вивести деякі нітрати;
- прокип’ятіть (баланшуйте) овочі у великій кількості води (близько 2-3 хвилин) та злийте воду, це допоможе видалити частину нітратів;
- якщо варите перші овочеві страви, злийте першу воду, щоб позбутися більшої частини нітратів;
- варіння, запікання або смаження овочів також знижують вміст нітратів;
- огірки, кабачки, томати, буряк, редька та інші овочі краще очистити від шкірки, а також зрізати кінчики, де накопичується більше нітратів;
- додайте до салатів або страв лимонний сік, зелень (петрушка, кріп), щоб допомогти нейтралізувати шкідливу дію нітратів та нітритів.
Пам’ятайте, що безпечна продукція – це продукція, яка пройшла лабораторний контроль на вміст нітратів та дозволена для реалізації в місцях санкціонованої торгівлі.
Допустимі рівні нітратів в харчових продуктах регламентуються Державними санітарними правилами і нормами «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах» , затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.05.2013 № 368 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 травня 2020 року № 1238) з якими можна ознайомитись за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0684-20#Text
The post Сезонні овочі та фрукти в Запоріжжі: як обрати безпечну продукцію для всієї родини first appeared on Портал Акцент.