Працювати за новим меню школи можуть лише після того, як узгодили його з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження тимчасово мають використовувати меню, яке рекомендоване МОЗ України.
Наразі відомо, що до Держпродспоживслужби Запорізької області надійшло на розгляд близько 3,7 тис. чотиритижневих меню. Погодили вже понад 2,4 тис. меню для 1074 закладів освіти. На доопрацювання повернули 1,3 тис.
Варто зазначити, у рамках реформи шкільного харчування кулінарним експертом Євгеном Клопотенко разом із командою соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food, дитячими дієтологами та фахівцями МОЗ розроблено нове шкільне меню для закладів освіти.
Відтепер й школярів Запорізької області мають годувати за оновленим меню, яке включає 160 страв. У ньому обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.
Заборонено в дитячій столовій ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби. Адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти.
Перевірити, чи відповідає меню у навчальному закладі вашої дитини оновленим нормам, можна на сайті МОЗ, де у вільному доступі викладені всі технологічні карти на страви.
Читайте також: що не так з новим меню в українських школах та чим незадоволені батьки
Новини і жваве обговорення коротких відео тут: https://www.youtube.com/user/ChannelTB5
Канал «Новини Запоріжжя» в Telegram: https://t.me/tv5zp
Яскравий та красивий акаунт в Instagram: https://www.instagram.com/tv5zp
Легкий доступ до новин та коментарів у Facebook: https://www.facebook.com/channeltv5/
Источник: https://tv5.zp.ua/news/nove-shkilne-menju-v-zaporizkij-oblasti-chim-godujut-ditej/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=nove-shkilne-menju-v-zaporizkij-oblasti-chim-godujut-ditej
Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook