Важные новости

Традиційні страви на Благовіщення: що споконвіків готували українці в цей день

Благовіщення Пресвятої Богородиці — одне з найважливіших християнських свят, яке відзначають 25 березня. В Україні цей день завжди супроводжувався особливими традиціями, зокрема, і кулінарними. Наші предки вірили, що їжа на Благовіщення має бути простою, пісною та благословенною, адже це день радості, коли Архангел Гавриїл приніс Діві Марії звістку про народження Спасителя.
РБК-Україна (проєкт Styler) розповідає, які страви наші предки готували на це велике церковне свято.

Що можна і не можна їсти на Благовіщення
Оскільки Благовіщення завжди припадає на Великий піст, основні страви цього дня — пісні, без м’яса, молочних продуктів та яєць.
Проте свято є винятковим, тому церква дозволяє українцям вживати рибу, морепродукти та олію. Також можна випити трохи вина.
Що традиційно готували українці на Благовіщення?
Благовіщенська каша
Однією з головних страв була каша — пшоняна, гречана або ячмінна. Її готували на воді, а для святковості додавали мед, горіхи або сушені фрукти.
Борщ із грибами або рибою
Українці традиційно варили пісний борщ на грибному або рибному бульйоні. У нього додавали сушені білі гриби, квасолю та буряк, що надавало страві особливого смаку.На Благовіщення готують борщ з грибами або рибою (фото: zernograd.com)
Вареники з картоплею або капустою
Вареники — одна з найулюбленіших страв для багатьох з нас, і на Благовіщення їх готували з пісними начинками, такими як картопля, квашена капуста чи гриби.
Медові коржі
Замість здобної випічки українці часто пекли пісні коржі на меду. Вони символізують достаток і благословення.
Оладки на воді
Щоб порадувати родину, господині готували пісні оладки, використовуючи лише воду, борошно, дріжджі та мед.
Рибні страви
У наших предків саме риба була головним джерелом білка під час посту, тому на стіл подавали запечену або смажену рибу, заливне, а також юшку.Вареники є однією з традиційних страв на Благовіщення (фото: wikipedia.org)
Зазначимо, що рибні страви мали ще й глибоке символічне значення. Риба в християнстві є одним із найдавніших символів, що асоціюється з Ісусом Христом. Грецьке слово «Іхтіс», що означає «риба», є акронімом фрази «Ісус Христос, Син Божий, Спаситель». Таким чином, вживання риби в цей день є своєрідним вшануванням Спасителя та доброї звістки, яку принесло Благовіщення.
Що не можна їсти на Благовіщення?
Згідно з церковними канонами, у цей день заборонено вживати:

м’ясні продукти (це стосується будь-якого виду м’яса, включаючи птицю)
молоко, сир, масло, йогурти, сметана та інші продукти, що містять молоко
курячі, перепелині та будь-які інші яйця

Таким чином, у свято Благовіщення не варто готувати традиційний борщ на м’ясному бульйоні або з додаванням м’яса (свинина, яловичина), вареники з м’ясом, вареники з сиром, начинені м’ясом та рисом голубці, котлети (січеники), млинці на молоці та яйцях, відбивні, традиційний куліш, який готується з додаванням сала тощо.На Благовіщення можна приготувати пісні оладки з оселедцем (кадр з відео)
Також краще відмовитися від вживання алкоголю (як було вже сказано вище, допускається лише невелика кількість вина) і не пити лате, капучино, флет вайт та інші кавові напої на молоці.
Вас може зацікавити:

Чи можна їсти цукерки та пити каву у Великий піст?
Великій піст: повне меню по датах
Чи варто постувати дітям і якими можуть бути обмеження?

Share this post

нет