У Міжнародний день торта в заповіднику «Хортиця» поділились рецептами солодощів, які їли козаки

Сьогодні — Міжнародний день торта

20 липня відзначається Міжнародний День торта. Девізом цього дня є «I cake you» — «Я прийду до тебе з тортом». Свято започатковано у 2011 році Міланським клубом «Королівства Любові» для поширення ідей миру і дружби між людьми, державами, народами. Адже саме солодощі, такі улюблені для багатьох, сприяють налагодженню приятельських відносин.

І хоча саме свято доволі юне, любов до солодкого у людей була завжди, а тортики існують вже не одне століття.

Про це нагадали на сторінці Національного заповіднику «Хортиця», та повідомили, що любов до солодощів не обійшла й козаків.

Міжнародний день торта

-До нашого часу дійшла збірка рецептів солодощів, записана приблизно у середині XVIII ст. стародубським полковником Іваном Кулябкою. Всього у збірці 78 рецептів: тут і марципани, і вафлі, і макарони (тістечка). Різноманіття та вишуканість солодких страв вражає, — дивуються у заповіднику.

Та запропонували кілька рецептів солодощів козацького часу.

Марципани

Взяти 1 фунт мигдалю, трохи рожевої води, товкти.

Додати 1 фунт товченого цукру. Все разом гарно товкти, потім трохи приварити помішуючи. [З цієї маси] потім можна різні фігури вирізати, можна з цього тіста вінки робити.

Далі на марципани налити «глянс». Для «глянсу» взяти найчистішого канарського цукру, дрібно його стерти, щоб був як

борошно крупичне. Збити білок, щоб піна трималася на ложці, перемішати його з цукром, щоб густе було. Намазати марципани. Або цукор стерти з рожевою водою і полити марципани.

[Підготовані таким чином марципани] пекти в печі.

Потрібно щоб піч була не дуже гаряча, і цукор має бути не рідким, щоб можна було пензлем мазати.

Феркез

Взяти солодкого молока, 16 яєць, цукру, рожевої води [все перемішати], дати закипіти, процідити через сито і віддавити гарно воду [рідину]. Покласти потім в горщик, додати 3 краплі олії з рожі, 3 краплі олії з кориці, трохи цедри, 10 ложок солодкої сметани, 8 ложок топленого масла [вершкового]. Все разом збити до утворення піни, потім покласти у блюдо, сформувати масу у коло «як сир», потрусити мигдалем і цукром.

Тісто на торт

1 фунт борошна, півфунта масла, 1 фунт мигдалю, три чвертки фунту цукру, 2 яєчні жовтки, 1 ціле яйце [замісити тісто] – торт і пиріжки робити.

Довідка «Індустріалки»

В Російській імперії фунт— міра ваги, що дорівнювала 0,4095124 кг.

В англомовних країнах 1 фунт — одиниця вимірювання маси, рівна 0,45359237 кг. Ділиться на 16 унцій, 7000 гранів. Скорочене найменування — lb. За згодою від 1 липня 1959 року стільки ж дорівнює міжнародний фунт.

Традиції «солодкого» свята

У кожній країні подію відзначають по-різному, але обов’язково дотримуються традиції: проводять змагання серед кондитерів, визначають тему, якій повинна відповідати випічка. Також влаштовують майстер-класи для дітей та дорослих, тематичні фотосесії, пікніки та благодійні акції.

Солодка візитна картка Запоріжжя

Міжнародний день торта

«Індустріалка» писала, що легендарний торт «Іній» вигадали саме у Запоріжжі. Цей торт печуть у нашому місті вже майже півстоліття. Спочатку він називався «Хортичанка». Але потім кондитери трохи змінили рецептуру — стали класти менше безе, зате більше просочували бісквіт коньячним сиропом. Солодке коригування закріпили новою назвою.«Іній» дуже люблять не лише у Запоріжжі, а й у всій Україні та навіть за кордоном.

Як написано про «Іній» на сайті запорізької кондитерської фабрики «Стелсі», нижній і верхній шар торту — повітряний бісквіт, промочений коньячним сиропом. Середній шар — безе. Верхній шар — покритий і прикрашений ванільним суфле. Боки торта посипані бісквітною крихтою. Начинка — масляний крем з увареним згущеним молоком.

Читайте також: Как 35 лет назад выглядела популярная кулинария в спальном районе Запорожья — фото.

Читайте наші новини на сайті  zprz. city

Сообщение У Міжнародний день торта в заповіднику «Хортиця» поділились рецептами солодощів, які їли козаки появились сначала на Індустріалка — новини Запоріжжя.

Источник: http://iz.com.ua/zaporoje/u-zapovidniku-hortitsya-podililis-retseptami-solodoshhiv

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top