На думку керівника Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, якщо оцінювати приблизно, то вартість новорічного столу-2025 зросте десь на 10-15 відсотків, у порівнянні з минулим роком. Це виходячи із того індексу інфляції, який є на сьогодні (110% з початку року). Але можливі варіанти.
У Запоріжжі напередодні Різдва «МИГ» за традицією провів свій моніторинг цін на продукти харчування.
Найбільше цього року подорожачали овочі та яйця, які є основою більшості святкових салатів.
За десять днів до Різдвяних свят на Критому ринку картоплю можна було купити за ціною 30 грн/кг (рік тому вона коштувала 20 грн/кг), моркву – за 35 грн (20 грн), буряк – 25 грн (20 грн), цибулю ріпчасту – 20 грн (18 грн), капусту білоголову – 40 грн (12 грн).
До речі, капуста білоголова зрівнялася за ціною із капустою пекінською (теж 40 грн/кг), хоча зазвичай остання завжди була дорожчою.
Яйця курячі наразі коштують в середньому 70 гривень за десяток, навіть 75 грн.
Ціни на них різко пішли вгору ще у жовтні і за місяць зросли на 60 відсотків.
Однією з причин подорожчання яєць експерти називають, окрім сезонного фактору, зростання собівартості виробництва, зокрема подорожчання кормів. Так, зросли ціни на фуражну пшеницю, кукурудзу та соняшниковий шрот, що впливає на вартість утримання птиці. Крім того, подорожчала електроенергія. До того ж з настанням холодів збільшується її споживання задля забезпечення комфортного середовища птиці; плюс додаткові витрати на підсвітку у зв’язку зі скороченням світлового дня.
Ціни на зелень, без якої не обходиться жоден святковий стіл, майже не змінилися, якщо порівнювати із груднем минулого року. Хоча взимку цей товар дорожче, ніж восени.
– Кріп нашого виробництва по 350 грн за кг, який вирощують у Матвіївці Запорізької області, вже майже закінчився, – розповідає підприємниця Світлана, яка багато років продає на ринку виключно зелень. – Надалі будемо закуповувати кріп, який везуть з Грузії. Він дорожче – 450 грн/кг. Петрушку та кінзу взимку отримуємо з Іспанії, в роздріб продаємо по 450-500 грн/кг. Інша зелень вітчизняного виробництва, тому дешевша. Наприклад зелений лук-кущівка – 250 грн/кг, руколу привозять із Дніпра – по 400 грн/кг. Але ми робимо пучки за ціною переважно 15-20 грн. Лише листя салату дорожче – пучок з десяти штук коштує 35 грн.
За словами продавчині, дефіциту зеленого товару немає, доставка працює безперебійно. А ось покупців, на жаль, стало набагато менше. Особливо це помітно після прильотів по місту ворожих ракет та КАБів.
– Після останніх двох прильотів рівень продажів впав у два-три рази, – відзначає Світлана. Та й інші продавці кажуть те саме.
Незважаючи на значне подорожчання овочів, ціни на готові овочеві салати та домашні соління майже не змінилися. Домашні салати з баклажанів, моркви та перцю коштують, як і торік, переважно 80-100 грн/кг. Хоча дехто просить 120 грн за кг.
А ось квашена капуста зросла у ціні. Торік її продавали по 60-70 грн/кг, зараз по 100-110 грн.
На м‘ясо ціни теж майже не змінилися.
За десять днів до Різдва на Критому ринку за м’якоть свинини просили 150-160 грн/кг,із салом та шкіркою – 120-130 грн; м’якоть яловичини – 200 грн/кг.
Шия та лопатка телятини коштувала 200 грн/кг, задня частина – 260 грн, вирізка – 290 грн/кг.
Найдорожче коштувала баранина. За баранячу ногу пропонували заплатити 250 грн за кг. Можна було купити окремо м’якоть з цієї ноги, але вже по 350 грн/кг.
Найбюджетніший варіант для головного блюда на свята – це куряча тушка: ціна – 80 грн/кг. Качка обійдеться вже вдвічі дорожче – 165 грн/кг. Кролик – більш ніж втричі: 300 грн/кг.
Щодо м’ясних делікатесів домашнього приготування, то ціни на них залишилися на минулорічному рівні. Домашня рубана свиняча ковбаса та сирокопчений балик на ринку коштують 340 грн за кг; шинка – 320 грн, окіст – 300 грн, сало копчене – 260 грн/кг.
Охолоджена річкова риба також поки що коштує приблизно, як і торік. Дзеркального коропа продають по 130 грн/кг, товстолоба – 90 грн/кг, щуку – 200-250 грн/кг, сома – 200 грн/кг.
Гриби, які присутні у рецептах багатьох святкових страв, трохи подорожчали: гливи продають по 150 грн/кг, печериці – по 130 грн/кг.
Ціни на цитрусові, без яких не можливо уявити новорічні свята, дуже різняться. Апельсини-мандарини в різних «точках» продають і по 120 грн/кг, і по 60 грн/кг.
Проте можна доповнити стіл іншими фруктами. Наприклад, грушами (65-95 грн/кг), або яблуками (35-40 грн/кг).
Світлана ШКАРУПА,
Фото авторки
Сообщение У яку суму обійдуться запоріжцям святкові страви на зимові свята появились сначала на Газета МИГ.