У період з 4 по 11 квітня 2025 року у Запоріжжі зареєстрували два випадки захворювання дітей на сальмонельоз. Причиною стало вживання сирих курячих яєць, придбаних на одному з місцевих ринків.
Про це повідомили в Запорізькому обласному ЦКПХ.
Нагадуємо, що сальмонельоз — це інфекційне захворювання, яке викликають бактерії Salmonella. Воно може мати як легкий перебіг, так і викликати серйозні ускладнення, особливо у дітей, людей похилого віку та тих, у кого ослаблений імунітет.
У 96-98% випадків сальмонельоз пов’язаний зі споживанням контамінованої (забрудненої) їжі. Фактори передачі – найчастіше це м’ясні, молочні продукти, яйця, страви з додаванням сирих яєць. У харчових продуктах, особливо у напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, а й швидко розмножуються.
Профілактика передбачає вжиття таких неспецифічних заходів:
- відмова від вживання непастеризованого молока, страв, які містять сирі яйця;
- споживання м’ясних продуктів та страв лише після достатньої термічної обробки;
- ретельне миття гарячою водою з милом усіх поверхонь й обладнання, що контактували із сирими яйцями та сирим м’ясом;
- виготовлені страви вживайте одразу, а у випадку їх зберігання, перед споживанням, піддайте вторинній термічній обробці, зберігайте виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
- не вживайте продукти й напої при найменшій підозрі щодо їхньої якості та з закінченим терміном споживання, зберігайте харчові продукти тільки у спосіб, який зазначено на упаковці, та дотримуйтесь встановлених термінів зберігання;
- не беріть в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холодильнику).
Якщо з’явилися симптоми — одразу зверніться до лікаря.
The post У Запоріжжі двоє дітей захворіли на сальмонельоз через вживання яєць first appeared on Портал Акцент.

