У Запоріжжі пекарні готуються до Великодня: як печуть та освячують паски, — ФОТОРЕПОРТАЖ

В одній з пекарень Запоріжжя паски почали виготовляти у вівторок. За цей час тут їх зробили вже не сотні, а тисячі. Рецепти пасок традиційні: борошно, маргарин, цукор, родзинки, яйця hellip; Опара стоїть кілька годин, а сам процес приготування паски займає близько 5 — 5,5 годин. Як печуть і освячують — дивитися в репортажі 061. За словами власника пекарні Олексія Пучкова, по сировині орієнтувались на показники минулого року і зараз вже до них наближуються. Але через війну цього року виникло кілька труднощів. Цукатів не змогли дістати, родзинки та маргарин для нас також були дефіцитним продуктом", — говорить він. Через відсутність маргарину десь на другому-третьому тижні війни в пекарні навіть відмовились від деякої випічки. Маргарин пошукати і таки знайшли. Але вирішили залишити його на Великдень, аби паски виготовити. "Яйця у нас є, багато виробників нам надали їх безоплатно. Цукор та борошно — купили, а присипка — залишилась з минулого року , — говорить Олексій. Проблемою виявились і паперові форми, ті, в яких паски печуть і потім продають в магазинах. Її виробляли в Харкові, але завод не працює — туди "прилетів" ворожий снаряд. А от проблем із працівниками в пекарні немає. "Війна. Багато людей шукають роботу і просяться до нас. В нас є проблема з тими, хто мешкає в області — Оріхів, Пологи — ми возимо їх власним транспортом. Дехто вже перебрався до Запоріжжя", — додає Олексій. Паски вже за традицією освячують прямо в пекарні і в магазин вони їдуть вже освяченими. Військовий капелан, протоієрей Віктор Ткач проводить обряд освячення та нагадує, що нічних служб цього року не буде — діятиме комендантська година. "Наш єпископ Фотій вирішив зробити службу зранку, якщо комендантська година закінчиться о 5:00, то служба розпочнеться о 7:00", — нагадує він. Також священнослужитель везе паски нашим військовим на фронт. "Не хотілось би звикати до того, але діти знають, що якщо тата вдома не має, то тато значить на фронті. Ці паски до хлопців я буду везти до частин, а далі командування само вирішить", — говорить протоієрей. За його словами, деякі священики виїхали з окупованих територій, адже там ніхто не служить, всі церкви закрити. "Були випадки викрадення наших священнослужителів. Наприклад, у Бердянську та Мелітополі викладали на кілька днів і потім відпустили. А у Чернігівці там до нашого священика приходять їсти (військові рф), а в нього немає виходу hellip;", — розповідає Ткач. Він рекомендував людям залишатися вдома на Великдень і не ризикувати життям, бо ворог цинічний і куди він поцілить наступного разу не знає ніхто. Детальніше про те, чи йти запоріжцям до храмів на Великдень, читайте у матеріалі 061 за посиланням. Джерело: 061.ua Источник: https://www.061.ua/news/3376589/u-zaporizzi-pekarni-gotuutsa-do-velikodna-ak-pecut-ta-osvacuut-paski-fotoreportaz

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top