У волонтерському центрі «Під парасолькою» провели фестиваль домашньої консервації
Сім років поспіль Всеукраїнський фестиваль домашньої консервації проходив на площі Маяковського на початку осені. Смачна візитівка Запоріжжя з“явилася з легкої руки відомої майстрині Наталії Бабенко, яка стала президентом фестивалю.
Фестиваль домашньої консервації мав соціальну спрямованість — усю зібрану консервацію передавали бійцям у зону АТО/ООС.
Зі зрозумілих причин масовий захід на площі Маяковськогго цього року не проводили. Але його естафету вирішили підхопити у волонтерському центрі “Під парасолькою”.
— Фестиваль, який започаткувала Наталія Бабенко, був дуже яскравим, смачним і таким добрим-добрим, — розповідає координатор волонтерського центру “Під парасолькою”, відомий запорізький гід Валентина Вініченко. — Приходили жіночки зі своєю консервацією, власну продукцію представляли крафтові виробники. “Як у селі у бабусі побували”, — казали про нього.
Мені цей фестиваль так подобався, що я під нього зробила екскурсію “Запоріжжя з перчинкою”. Екскурсія була містом, але півтори години екскурсанти проводили на площі Маяковського. І їм також фестиваль домашньої консервації дуже подобався.
До речі, у цьому році моя колега з Києва прислала основу сіточки, ми з 2014 року плетемо сітки. Питає мене: “Пам’ятаєш екскурсію “Запоріжжя з перчинкою”? Моя група й досі пам’ятає цю перлинку”.
Хоча боси від туризму казали мені: ”Ви ж нічого не зможете заробити на такій екскурсії. Треба ж багато екскурсій, а не одну-дві”. Але я зовсім не шкодую, що зробила таку екскурсію, бо вона — для душі.
Ідея провести фестиваль домашньої консервації у Валентини Степанівни виникла з кількох причин. За її словами, хотілося продовжити справу фестивалю, який не проводився через війну.
А ще — сітки у центрі “Під парасолькою” плетуть в основному жінки, які роблять смачну консервацію.
— Коли розбомбили кафе, яке нас годувало, і усі почали приносити сюди свою консервацію, ми зрозуміли, хоча це було і так ясно, що наші жіночки — дуже гарні господині, — розповідає Валентина Вініченко. — Я і вирішила зробити фестиваль домашньої консервації у рамках нашого центру.
Сьогодні у нас справжнє свято — господині принесли свою смачну консервацію, приготували страви, гарно, у національному стилі, оформили столи. Одягнули красиві платтячка, вишиванки, придумали імідж. Вони розкрилися по-іншому!
Більшість прийшла до нас після 24 лютого. Сім місяців протриматися у центрі і не піти — щось тут людину тримає. Але є такий сучасний термін “емоційне вигорання”. Щоб урізноманітнити та скрасити життя і потрібні такі душевні заходи, як наш фестиваль.
Я точно знаю, що тижнів 2-3 ми ще будемо жити цим фестивалем — згадувати яскраві його моменти. А ще ж буде йти обмін рецептами. Це все зближує та об’єднує.
На фестивалі була присутня почесна гостя — президент Всеукраїнського фестивалю домашньої консервації Наталія Бабенко.
— Це був просто жарт, — згадує історію появи фестивалю Наталія. — У 2015 році був оголошений конкурс соціальних ініціатив “Ми — це місто”. А я щось консервувала тоді і подумала: а чого б не провести у Запоріжжі фестиваль домашньої консервації. Подала заявку і виграла грант на його проведення.
Гроші виграла, а як проводити фестиваль — не знала. Почала об’їжджати учбові заклади — кулінарний ліцей, ліцей моди та стилю. Виходила на виробників, до речі, багатьом цей фестиваль дав поштовх для розвитку. Я щаслива тим, що за допомогою нашого фестивалю вони знайшли себе.
Зараз наші учасники працюють на перемогу. Багато поїхали із Запоріжжя. Але навіть за кордоном вони організувалися, проводять заходи, розповідають як консервувати та заготовляти.
Ми хотіли зробити фестиваль міжнародним. Вірю, що після перемоги нам це вдасться. Нагадаю, що гасло фестивалю “Нас не подолати”!
…Сьогодні у волонтерському центрі “Під парасолькою” панувала дуже тепла, душевна атмосфера. Гостей на вході пригощали Тетяна та Юрій. А далі всі переходили дегустувати страви та напої спочатку в одну кімнату, а потім — в другу.
Ще в одній кімнаті можна було подивитися на колекцію старовинних рушників та жіночих хусток, які принесла Валентина Вініченко.
Національного колориту душевному святу додавав і дует “Чумацький шлях” — Євген Жаворонков та Тетяна Дудка. Виконавці — друзі центру “Під парасолькою”. Вони приходять сюди і на свята, і в будні, за що Валентина Вініченко дуже вдячна Євгену та Тетяні.
Фото автора
Сообщение У Запоріжжі провели дуже смачний фестиваль появились сначала на Індустріалка — новини Запоріжжя.
Источник: http://iz.com.ua/zaporoje/u-zaporizhzhi-proveli-duzhe-smachniy-festival
Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook