Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області проводяться заходи щодо організації харчування в закладах освіти.
В 2024/2025 навчальному році, в більшій частині закладів загальної середньої освіти, які розташовані на підконтрольній території Запорізької області, впроваджено освітній процес в очній формі зі змішаним режимом навчання. При цьому, більш як в 70 закладах, органами виконавчої влади та місцевого самоврядування організовано та забезпечено гаряче харчування здобувачів освіти як у спосіб аутсорсинг так і способом кейтерингу.
Питання організації харчування у закладах освіти на сьогодні не втрачає актуальності, адже, збалансований раціон підвищує успішність у навчанні. Доведено, що діти, які отримують достатньо поживних речовин (вітамінів, мінералів, білків, вуглеводів і корисних жирів), мають кращу концентрацію, пам’ять і успішність у школі.
Тому, з метою організації якісного, здорового та безпечного харчування, впровадження нових норм харчування, дотримання закладами освіти погодженого примірного чотиритижневого меню, а також формування культури здорового харчування та виконання плану заходів з реформування системи шкільного харчування, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.10.2023 року № 990-р “Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023–2024 рокахˮ спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області продовжуються моніторингові обстеження закладів освіти. Так, у листопаді обстежено 29 закладів освіти з організацією необхідних лабораторних досліджень зразків питної води, страв, змивів з зовнішнього середовища.
При здійсненні обстежень акцентується увага щодо розроблення та впровадження системи HAСCP на харчоблоках закладів освіти, стану матеріально-технічної бази (забезпеченість в достатній кількості кухонним і столовим посудом, технологічним і холодильним обладнанням, розробним інвентарем тощо), дотримання технологічних процесів при приготуванні, розігріву та видачі готових страв, наявності супровідної документації на харчові продукти, яка засвідчує їх якість, створення належних умов для дотримання дітьми і персоналом правил особистої гігієни, забезпеченості закладів питною водою гарантованої якості та організації питного режиму, наявності запасу миючих і дезінфікуючих засобів, угод на вивезення твердих побутових відходів тощо.
Відповідальних осіб за організацію харчування в закладах освіти також поінформовано про останні зміни, внесені постановою КМУ від 4 жовтня 2024 №1145 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення харчування учнів початкових класів закладів загальної середньої освіти у 2024 році» до Постанови КМУ від 24 березня 2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» зі змінами, в частині змін додатку 9.
Питання організації безпечного та здорового освітнього середовища у закладах освіти, зокрема додержання вимог санітарного законодавства та безпечності харчових продуктів знаходяться на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області.