Триває сезон кавунів і динь, які в Запоріжжі можна придбати в магазинах і на базарах. Однак деякі ягоди можуть бути небезпечними для здоров’я через кількість нітратів. Саме такі випадки виявили в спеціалісти в лабораторії.
Про це повідомляє Акцент з посиланням на Держспоживслужбу.
Так, в цьму році спеціалісти ветеринарно-санітарної експертизи в Запоріжжі та Вільнянську провели 644 експертизи баштанних культур, зокрема:
- 451 експертизу кавунів, з яких виявлено 6 випадків перевищення максимально допустимих рівнів вмісту нітратів;
- 193 експертизи динь (виявлено 4 випадки перевищення максимально допустимих рівнів вмісту нітратів).
Небезпечна продукція у кількості 395кг, (230 кг. кавунів та 165 кг. динь) не допущена до реалізації.
Як обрати кавун без нітратів?
Щоб обрати якісну ягоду слід добре оглянути кавун:
- колір має бути яскраво- або темно-зеленого кольору, з контрастними, яскравими смужками, розмитий малюнок говорить про нітрати,
- земляна пляма — бік, на якому кавун лежав на землі — має бути жовтого або оранжевого кольору,
- не повинно бути тріщин, вм’ятин, порізів, проколів.
Якщо у кавуна дивна форма і горбиста поверхня, то таку ягоду також не варто купувати.