27 січня в Запоріжжі зареєстрували випадок захворювання на ботулізм з 1 постраждалим, що вживав рибу: лящ в’ялений (непатраний).
Про це повідомили в Держспоживслужбі в Запорізькій області.
Ботулізм – хвороба, що виникає внаслідок отруєння токсинами бактерій ботулізму й супроводжується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи. Ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо).
Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Першими симптомами захворювання є:
- порушення зору;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), які найчастіше виникають через 12-24 годин після вживання зараженої їжі.
Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (вже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). При наявності перших ознак недомагання негайно звертайтеся за медичною допомогою!




The post У Запоріжжі виявили випадок ботулізму: стало відомо, що стало причиною отруєння first appeared on Портал Акцент.