Важные новости
«Запорожгаз» — плевать на всех и армейские методы.Директора запорізького КП «Облводоканал» відсторонять від обов’язків: готують службову перевіркуПоліції Запоріжжя повідомили про підозру “депутатам” колабораційного “Василівського окружного совєта”Запоріжжя планує використовувати французький досвід створення безбар’єрного середовищаНаступну індексацію пенсій проведуть у березні 2025 року – Прем’єрУ Запоріжжі пройшов урок у класі безпеки: дітлахам розповіли, як…Тримав мільйон гривень на робочому місці: в Запоріжжі податківця піймали…Пес Патрон на сцені Запорізької філармонії здійснює бажання та створює…У Запорізькій області тривають позиційні бойові дії: як змінилась ситуація…Голову запорізького «Облводоканалу» відсторонили на час перевірки — що сталосяХудожник Андрій Блудов покаже у Запоріжжі «Тибетський щоденник» — безкоштовна…

У Запоріжжі зафіксували два випадки ботулізму, один — смертельний: як вберегтися від хвороби

За 9 місяців від початку року в Запорізькій області зареєстровано та підтверджено 2 випадки захворювання на ботулізм, один з яких – летальний.

Про це повідомили в Запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Ботулізм – це хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму та характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

Як зазначають в центрі, причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися чи зберігалися неправильно. Навіть консерви, в яких все гаразд із терміном придатності, за видом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який викликає хворобу, не псує продукти.

Ботулізм може виникнути також внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені чи копчені продукти домашнього приготування, також реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах.

«Перший випадок ботулізму пов’язаний із вживанням в’яленої риби,  інший – із вживанням суші. Фахівці Держпродспоживслужби провели позапланові перевірки суб’єктів господарювання. Неякісну та небезпечну продукцію знищено. А на підприємців складено протоколи про адмінпорушення та накладено штрафи на загальну суму у розмірі 304 тисячі гривень, – повідомив в. о. заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віталій Д’яков. 

Як запобігти захворюванню:

Аби уберегтися від ботулізму необхідно уникати споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином.

Запоріжців закликають при винекненні перших симптомів ботулізму негайно звертатися до лікаря–інфекціоніста або викликати швидку медичну допомогу.

Підписуйтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top