Такі офіційні результати дослідження вчених Єнського університету, проведеного на замовлення всесвітньої організації охорони здоров’я.
Так, було проаналізовано 51 країну так званого європейського регіону ВОЗ (тобто разом із Туреччиною, Ізраїлем, а також пострадянськими державами, що географічно розташовані в Азії) за період із 1990 до 2016 року.
За відсотковим рівнем ми на першому, найгіршому місці в рейтингу смертності від серцево-судинних захворювань, спричинених неправильним харчуванням: з 2016 року така причина смертності становила 38, 2 % від усіх смертей. Із 15 колишніх радянських республік до першої двадцятки потрапили 14.
1. Україна (38, 2), 2. Білорусь (36,8%), 3. Грузія (34,4%), 4. Молдова (34,2%), 5. Узбекистан (32,2%), 6. Болгарія (32,2%), 7. Азербайджан (32,0%), 8. Туркменістан (31,9%), 9. Латвія (31,7%), 10. Литва (30,5%), 11. Росія (30,0%), 12. Киргизстан (29,5%), 13. Казахстан (29,5%), 14. Словаччина (29,0%), 15. Естонія (28,3%), 16. Вірменія (28,2%), 17. Румунія (27,6%). 18. Албанія (27,2%), 19. Чорногорія (26,6%), 20. Чехія (26,4%)
Автори дослідження стверджують, що мешканці цих країн постраждали від хвороб, викликаних нездоровим харчуванням. Найбільше пов’язаних зі способом харчування смертей від серцево-судинних хвороб, за їхніми даними, спричинили дієти з низьким рівнем споживання цільнозернових продуктів, горіхів, насіння, овочів, фруктів, бобових, омега-3 жирних кислот, а також із високим рівнем споживання натрію (тобто в першу чергу солі). Вчені кажуть, що за допомогою збалансованої дієти можна запобігти приблизно кожній п’ятій із передчасних смертей від серцево-судинних захворювань.
Источник: https://tv5.zp.ua/news/ukrayina-lidiruye-u-rejtingu-smertnosti-cherez-nepravilne-harchuvannya/
Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook