Як і чим харчуватись у спеку, щоб не підчепити кишкову інфекцію — поради медиків

Як і чим харчуватись у спеку, щоб не підчепити кишкову інфекцію - поради медиків

Що краще не їсти у спеку 

За перші п’ять місяців цього року в нашій країні зареєстрували 20 369 випадків гострих кишкових інфекцій, що перевищує торішній показник у 17 111 випадків. Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров’я України.

Читайте також: Як і чим варто харчуватися під час спеки – поради лікарів

Запорізька область не ввійшла у трійку лідерів захворюваності, яку склали Одеська, Дніпропетровська та Львівська області. Але у таку спеку, яка супроводжується відключеннями електрики й, відповідно, холодильників, всім треба бути обережними, щоб не підхопити кишкову інфекцію. У МОЗ нагадали, як цьому запобігти.

Збудники гострих кишкових інфекцій найчастіше містяться у сирій їжі тваринного походження, немитих фруктах та овочах. Найпоширенішими факторами передачі є готові страви, кондитерські вироби, молоко та молочні продукти, яйця.

Поради від МОЗ

— У спеку важливо бути обережними, мити руки та посуд, їсти лише вимиті фрукти та овочі, пити чисту воду.

— Важливо дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти.

— Не варто їсти продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання.

— Мийте фрукти та овочі чистою водою перед приготуванням.

— Ретельно обробляйте продукти з м’яса та риби.

Як і чим харчуватись у спеку, щоб не підчепити кишкову інфекцію - поради медиків

Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил:

— Купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях продажу.

— Мийте руки перед приготуванням та споживанням їжі.

— Дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя для приготування їжі, дотримуйтесь чистоти на кухні.

— Ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця та рибу.

— Готуйте страви при температурі щонайменше 70°C.

— Зберігайте харчові продукти відповідно до температурного режиму та термінів придатності.

— Використовуйте якісну, очищену воду.

— Не вживайте консерви зі здутою кришкою чи зміненим кольором або запахом.

— У разі тривалої відсутності електроенергії не вживайте продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.

Читайте також: Як зберегти продукти в холодильнику під час тривалих відключень світла – лайфхаки

Влітку звертайте увагу на овочі та фрукти, які можуть зберігатися без холодильника. Страви робіть якомога простішими з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.

Ми писали, як приготувати пиріжки, які довго не зіпсуються без холодильника — рецепт Євгена Клопотенка.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top