Як вберегтися від кишкових інфекцій в літню спеку

Влитку частішають випадки захворювань на гострі кишкові інфекції та виникнення харчових отруєнь. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє розповсюдженню збудників, які викликають захворювання на найпоширеніші кишкові інфекції – дизентерію, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусну і ентеровірусні інфекції. Фахівці Держпродспоживслужби в Запорізькій області розповіли про заходи профілактики цих хвороб.

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група інфекцій, які протікають з ознаками інтоксикації і ураженням шлунково-кишкового тракту людини, проносом, нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла.

В організм здорової людини збудники кишкової інфекції потрапляють при споживанні зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах. При цьому наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості продукту.

Характерною загальною рисою кишкових інфекцій є наявність бактеріоносійства, тобто здатність збудника жити і розмножуватись в кишківнику людини, не викликаючи ознак захворювання. Бактеріоносії мають велике значення в розповсюдженні інфекційних хвороб, оскільки вони здатні виділяти збудника у великій кількості, при цьому виявити їх можливо лише при бактеріологічному обстеженні. Тварини також часто є переносниками патогенних мікроорганізмів, які викликають інфекційні захворювання та харчові отруєння.

Отже основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

Щоб уберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:

дотримуватися правил особистої гігієни;

ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

користуватися індивідуальним посудом;

запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;

регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;

дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);

використовувати безпечну воду, в тому числі бутильовану, не пити воду з неперевірених джерел;

ретельно мити чистою проточною водою фрукти та овочі;

не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

не купувати харчові продукти у випадкових осіб або на стихійних ринках;

не вживати некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

УВАГА: при появі проявів захворювання своєчасно звертайтесь за медичною допомогою, що допоможе зберегти не лише ваше здоров’я, а й здоров’я оточуючих вас людей. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.

Сообщение Як вберегтися від кишкових інфекцій в літню спеку появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top