Які пісні страви приготувати на Святвечір та Різдво – рецепти

Які пісні страви приготувати на Святвечір та Різдво – рецепти

Рецепти традиційних страв, які готують на Святвечір та Різдво

Сьогодні, 24 грудня, українці у Святвечір сядуть за родинний стіл. Для частування зазвичай християни подавали 12 пісних страв. Ми підготували добірку рецептів для вашого натхнення.

Читайте також: Автентична голодна кутя — як приготувати страву на Святвечір

Кутя – найголовніша та найпопулярніша обрядова страва, яку готують на Святвечір, напередодні Різдва. У послідовності споживання страв на це свято, кутю їдять найпершою.

Інгредієнти для приготування класичної різдвяної куті:

  • пшениця – 1 склянка;
  • сухофрукти (яблука, абрикоси, груші, сливи)  – 150 г;
  • родзинки – 100 г;
  • мак – 100 г;
  • горіхи волоські – 100 г;
  • мед – 3 ст. л.;
  • цукор – 2 ст. л.

Спосіб приготування:

Нешліфовану пшеницю потрібно замочити у воді на декілька годин, а потім варити 1,5-2 години на повільному вогні, а шліфована вариться 20-30 хвилин без замочування. Узвар із сухофруктів готується так: промийте їх, залийте 2 літрами води та варіть 10-15 хвилин після закипання. Мак також необхідно промити, залити окропом і залишити на пів години під кришкою, а потім злити воду. Родзинки залийте окропом  на 15 хвилин, горіхи подрібніть, після цього викладіть всі інгредієнти у миску, перемішайте, залийте узваром та медом.

Узвар – головний напій на різдвяному столі. Зазвичай його готують на Святвечір та на наступний день, на Різдво.

Інгредієнти:

  • сушені яблука – 100 г;
  • сушені груші – 100 г;
  • чорнослив – 100 г;
  • родзинки – 50 г;
  • цукор або мед за смаком.

Спосіб приготування:

Груші промийте декілька разів теплою водою, а потім залийте гарячою водою, накрийте кришкою і варіть на слабкому вогні. Яблука додайте через 10 хвилин, а ще через 10 – чорнослив, а потім родзинки. Доведіть узвар до кипіння, зніміть з вогню і заправте цукром на ваш смак, а краще медом. Напій має настоятися у холодильнику хоча б декілька годин.

Голубці завжди ототожнювались з символом голуба, який для християн є уособленням Божої любові та Святого Духа.

Інгредієнти:

  • капуста – 1 шт. (маленька);
  • картопля – 400 г;
  • манна крупа – 20 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • яйце – 1 шт.;
  • сметана – 1 ст. л.;
  • вода – 120 мл;
  • сіль і перець.

Спосіб приготування:

Манну крупу засипте у підсолену киплячу воду та варіть, постійно помішуючи. Цибулю наріжте, обсмажте та додайте до манної каші. Картоплю натріть на дрібній тертці, відіжміть від вологи та змішайте з кашею, додаючи сметану, яйце, сіль і перець. Виріжте качан з капусти, помістіть у поліетиленовий пакет і відправте на 5 хвилин в мікрохвильову піч, а потім обережно відділіть листя. Або ж можна відварити листя в окропі. Для цього треба заздалегідь розібрати сирий качан та кинути листя в окріп. Охолоджені листки капусти розріжте навпіл, видаливши жорстку серединку. Далі викладіть начинку на кожну половинку та загорніть у трубочку.

Тушкована капуста з грибами на різдвяному столі символізує єднання навколо однієї основи. Тому страв із капусти, як і з грибів, так багато на столі у Святвечір.

Інгредієнти:

  • 500 г капусти;
  • 1 цибулина;
  • 150 г грибів;
  • сіль, перець;
  • 40 мл олії.

Спосіб приготування:

Тоненько нашинкуйте капусту, посоліть і помніть руками. Розігрійте пательню, викладіть у неї капусту, налийте пів склянки води і тушкуйте, помішуючи, 15-20 хвилин. Цибулю почистіть і наріжте кубиками. Обсмажте її у другій сковороді з 20 мл олії до прозорості. Гриби наріжте пластинками і додайте до цибулі. Смажте, помішуючи, поки не випарується волога і гриби не зарум’яняться. До капусти додайте 20 мл олії і смажте її до золотистого кольору. Додайте до капусти гриби з цибулею, посоліть, поперчіть, перемішайте і готуйте разом ще 5 хвилин, щоб смаки об’єдналися.

Різдвяний калач є символом смерті та подальшого воскресіння. Це своєрідний хліб із білого борошна, випечений у формі кола з крученого й переплетеного тіста. Калач є символом удачі, добробуту та щедрості. А його кругла форма символізує вічність. Але хліб не можна їсти до Різдва, оскільки дотримання Різдвяного посту вимагає утримання від вживання яєць до півночі напередодні Різдва.

Інгредієнти:

  • 600 г борошна;
  • 200 мл молока;
  • 3 яйця;
  • 11 г сухих дріжджів;
  • 70 г масла;
  • 100 г сметани;
  • 2 ст. л. цукру;
  • дрібка солі;
  • мак, кунжут, цукати або інші додатки — за смаком.

Спосіб приготування:

Спершу підготуйте усі необхідні інгредієнти. Просійте борошно у миску. У тепле молоко додайте цукор і дріжджі, збийте вінчиком, а потім додайте 50 г борошна. Добре розмішайте і поставте у тепле місце на пів години. За 30 хвилин в опару додайте 300 г борошна, ще раз розмішайте і залиште ще на півгодини у теплому місці. Коли тісто підійде, додавайте сіль, яйця, м’яке масло та сметану.

Замісіть тісто. Накрийте рушником та залиште на 2-3 години у теплому місці. Вимішуйте його кожні 30-40 хвилин. Розігрійте духовку до 200 C°, застеліть деко пергаментом для запікання, змастіть його олією. У тісто додайте цукати, добре вимісіть ще раз, розділіть тісто на дві кульки, з яких вийде два калачі. Із кожної кульки зробіть дві ковбаски, з яких заплітайте калачі. Перекручуйте ковбаски між собою, згорніть у коло і з’єднайте краї. Посипте калачі маком або кунжутом. Запікайте калачі у духовці за температури 200 C° 40 хвилин. Після того як різдвяний калач охолоне, його можна подавати до столу.

Раніше ми писали, що можна їсти під час посту. Після календарної реформи в Україні у християн східного обряду піст до Різдва розпочинається одночасно – 15 листопада та завершується у Святвечір, надвечір’я народження Ісуса Христа 24 грудня.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top