За тиждень на Запоріжжі зафіксували майже 60 випадків захворювань на гострі кишкові інфекції

Минулого тижня, з 4 по 11 жовтня, в Запорізькій області зареєстровано 58 випадків гострих кишкових інфекцій.

Про це повідомили в Запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Як зазначили в центрі, гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, спричинені бактеріями або вірусами, які потраплять в організм із зараженою їжею або водою.

«Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки та предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах», — йдеться у повідомленні.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.

Серед найпоширеніших симптомів гострих кишкових інфекцій є: слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.

Аби захиститися від кишкових інфекцій необхідно дотримуватися простих правил:

  • Підтримуйте чистоту: мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу; мийте руки після відвідування туалету; вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі; захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
  • Відокремлюйте сиру їжу від готової: відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів; для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками; зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
  • Ретельно готуйте їжу: ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти; доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С; сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим; ретельно підігрівайте приготовану їжу.
  • Зберігайте їжу при безпечній температурі: не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години; зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу; не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику; не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
  • Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти: використовуйте чисту або очищену воду; обирайте свіжі та незіпсовані продукти; ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими; не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Підписуйтесь на Акцент в

Share this post

нет
scroll to top