У Запоріжжі та Запорізькій області щоденно реєструються випадки захворюваності на гострі кишкові інфекції
За минулий тиждень в області зареєстровано більше 80-ти випадків ГКІ, як серед дорослих так і серед дітей.
Основним фактором передачі є харчовий, пов’язаний з порушенням правил приготування та зберігання продуктів харчування в домашніх умовах, а також придбання їх на ринках та в місцях стихійної торгівлі.
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група гострих інфекційних захворювань, що викликаються різними мікроорганізмами, які локалізуються переважно в кишечнику людини і характеризуються розвитком діареї.
Найбільшу небезпеку становлять тим, що внаслідок стрімкого втрачання води в організмі стається зневоднення.
Зазвичай ГКІ спричиняють бактерії або віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею, водою чи просто через брудні руки, предмети довкілля, з якими тісно контактує людина.
Найчастіше збудники знаходяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, молоко, риба), немитих фруктах та овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота й діарея.
Дотримуйтесь простих п’яти правил, щоб запобігти захворюванню:
1. Підтримуйте чистоту. Перед приготуванням будь-якої страви необхідно мити руки з милом. Чистим має бути посуд та інше кухонне приладдя, що використовується під час приготування страви.
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової. Бактерії, які часто стають причиною ГКІ, полюбляють «жити» в сирому м’ясі та морепродуктах. Користуйтесь для обробки сирих продуктів окремими ножами та обробними дошками. Щоб уникнути контакту між сирими й готовими продуктами, зберігайте їх у закритому посуді чи контейнерах.
3. Ретельно готуйте їжу. Їжа стає безпечною, при її достатній тепловій обробці.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі, особливо в літній період. Не довше, ніж через 2 години після приготування, помістіть їжу в холодильник.
5. Ретельно мийте овочі та фрукти, особливо якщо подаватимете їх до столу сирими. Для приготування страв використовуйте чисту питну або доочищену воду. Обирайте свіжі та не зіпсовані продукти, слідкуйте за терміном придатності при їх купівлі. Не використовуйте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Не займайтесь самолікуванням, за перших проявів захворювання звертайтеся до лікаря!
Джерело: ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»
Читайте також: У дніпровській воді в межах Запоріжжя виявили холероподібні вібріони
Читайте наші новини на сайті zprz.city.
Сообщение Запоріжці все частіше звертаються до лікарів через харчові отруєння появились сначала на Індустріалка — новини Запоріжжя.
Источник: http://iz.com.ua/zaporoje/zaporizhtsi-vse-chastishe-zvertayutsya-do-likariv-cherez-harchovi-otruyennya
Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook