Фахівці нагадують, що продукти, які продаються на “стихійних” ринках, не проходять необхідний санітарний контроль, що підвищує ризик харчових отруєнь та небезпечних захворювань.
У місцях несанкціонованої торгівлі відсутні елементарні умови для зберігання та реалізації продуктів харчування. Висока температура, недостатня гігієна, а також порушення належного пакування призводять до швидкого псування товарів. Особливо небезпечними є м’ясо, риба, молочні продукти, які без спеціального обладнання можуть втратити свої властивості та стати джерелом інфекції.
Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області наголошують, що під час вибору продукту в місцях організованої торгівлі (крамницях, супермаркетах, агропродовольчих ринках тощо) споживач має право вимагати у продавця та ознайомитись з інформацією, обов’язковість наявності якої передбачена ст. 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».
Така інформація має міститися на споживчому пакуванні продукту, а у випадку реалізації у нефасованому вигляді на транспортному фасуванні та супровідних документах для можливості простежуваності походження такого продукту.
Крім того, на агропродовольчих ринках кожна партія харчових продуктів тваринного походження підлягає ветеринарному контролю, за результатом якого видається експертний висновок, який обов’язково повинен бути на торговому місці.
Відсутність сертифікатів і документів на продукцію на стихійних ринках робить її небезпечною для споживачів.
Запоріжців закликають дбати про власне здоров’я та вибирати лише офіційні ринки та торгові точки, де продукти проходять належну перевірку та зберігаються у відповідних умовах.
Сообщение Запоріжців закликають не купувати продукти на “стихійних” ринках появились сначала на Газета МИГ.