Запоріжцям на замітку: як безпечно відсвяткувати Великдень і не отруїтись

Незабаром українці святкуватимуть одне з найбільших релігійних свят — Великдень. Для релігійних громад це особливий духовний період, а для більшості містян — можливість відпочити від буднів, зібратися в родинному колі, завітати до церкви та відзначити свято зі святковим застіллям, традиційними пасками, крашанками та іншими смаколиками.

Проте у передсвятковій метушні важливо не забувати про безпеку. Масова закупівля продуктів і приготування страв можуть обернутися серйозними наслідками — зокрема, харчовими отруєннями чи гострими кишковими інфекціями, повідомляють у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

Щоб уникнути неприємностей, варто дотримуватись кількох простих, але важливих правил.

Як обирати безпечні продукти?

  • Уникайте купівлі харчових продуктів у місцях стихійної торгівлі. Надійними залишаються лише стаціонарні магазини та офіційні продовольчі ринки, де діє ветеринарно-санітарний контроль.
  • Не замовляйте через інтернет домашні м’ясні, рибні, молочні вироби та кондитерські десерти.
  • Не купуйте завчасно швидкопсувні продукти.
  • Уважно перевіряйте маркування: термін придатності, умови зберігання, склад, зовнішній вигляд і запах. Упаковка має бути цілою, без пошкоджень.
  • При купівлі яєць зверніть увагу на чистоту та цілісність шкаралупи, а також на дату виготовлення.

Правила безпечного приготування та зберігання їжі

За даними епідеміологічних досліджень, більшість випадків отруєнь пов’язані з порушенням технології приготування або недотриманням гігієни. Тож:

  • Дотримуйтесь належної термічної обробки м’яса, птиці, яєць.
  • Страви, які швидко псуються (салати з яйцями, паштети, заливні, варені ковбаси), зберігайте в холодильнику, не перевищуючи термінів зберігання.
  • Використовуйте окремі дошки та ножі для сирих і готових продуктів. У холодильнику тримайте їх окремо.
  • Ретельно мийте овочі та фрукти, а яйця — у розчині харчової соди перед приготуванням.
  • Не використовуйте воду з сумнівних джерел (річки, колодязі, ставки) для пиття, приготування їжі або миття посуду.
  • Підтримуйте чистоту на кухні, мийте руки, посуд і поверхні, що контактують із продуктами.

Обережно з барвниками!

Особливу увагу варто приділити прикрашанню пасок і фарбуванню яєць. У магазинах можна знайти безліч штучних барвників, посипок і декору, які можуть містити небезпечні хімічні речовини. Щоб уникнути ризиків:

  • Використовуйте натуральні інгредієнти для декору: горіхи, сухофрукти, цукати.
  • Фарбуйте яйця натуральними барвниками: шкіркою цибулі, соком буряка, винограду, моркви, чаєм каркаде, куркумою тощо. Такі барвники не лише безпечні, а й дарують природну гаму кольорів.

The post Запоріжцям на замітку: як безпечно відсвяткувати Великдень і не отруїтись first appeared on Портал Акцент.

Share this post

нет
scroll to top