Запоріжжя: ціни на продукти харчування напередодні зимових свят

На думку заступника голови Всеукраїнської аграрної ради Дениса Марчука, більшість продуктів харчування в Україні до початку 2026 року подорожчає щонайменше ще на 5-10 відсотків. Це обумовлено сезонним фактором, традиційним зростанням попиту населення на продукти перед Різдвом та Новим роком, а також тривалими відключеннями електроенергії через ворожі атаки на енергетичну інфраструктуру, що потребує додаткових витрат на роботу генераторів.

Тож частину продуктів до новорічного столу – як то м’ясо чи птиця, експерти радять купувати вже зараз, не відкладаючи на останні дні.

Напередодні першого зимового свята, Дня Святого Миколая, «МИГ» за традицією провів свій моніторинг цін на продукти харчування у Запоріжжі.

Овочі та зелень: найбільш доступні

На початку грудня найбільш доступними з усіх продуктів харчування виявилися овочі борщової групи – навіть набагато дешевшими, ніж рік тому.

Зокрема картоплю на Критому ринку можна було купити за ціною 20-25 грн/кг (рік тому вона коштувала 30 грн/кг), моркву та буряк – за 20 грн (35 грн), цибулю ріпчасту – 15 грн (20 грн), капусту білоголову – 15 грн (40 грн), капусту пекінську – 30 грн (40 грн).

І це на тлі того, що у нашому регіоні цього року через воєнні дії та несприятливі погодні умови виростили всього 13,9 тис. тонн овочів борщового набору. Але запоріжці дефіциту не відчули завдяки злагодженій роботі постачальників.

Що стосується інших овочів, то за останній місяць найбільш подорожчали парникові огірки та томати – в середньому до 110- 100 грн/кг відповідно. І це ще не межа.

Суттєво подорожчав також болгарський перець: імпортний – до 185-190 грн/кг, залишки вітчизняного з відкритого грунту – до 70-80 грн/кг.

Доступними поки що залишаються ціни на зелень.

Підприємниця Світлана, яка багато років продає на ринку виключно зелень, каже, що наразі продає товар переважно місцевого виробництва: крип та петрушку – за ціною 100-120 грн/кг, салат – 250 грн, рукколу – 200 грн. Коли місцевий товар закінчиться, зелень завозитимуть з Дніпра та Одеси, пізніше – з Грузії, Узбекистану та Італії. І то будуть вже зовсім інші ціни.

З місцевих мій постійний постачальних Олексій живе та працює у Григорівці Запорізького району, – каже підприємиця. – Через ворожі обстріли частина мешканців виїхала з села, але Олексій продовжує збирати врожай під плівкою – у перервах, коли не кружляють дрони над городом.

За словами Світлани, вона також багато років купувала зелень ще в одного постачальника, з села Веселянка. Вже на початку війни йому на подвір’я прилетів «подарунок» від росіян – ракета С-300, яка, на щастя, не здетонувала. Потім були інші прильоти, які поцілили у літню кухню, автомобіль та чудовий виноградник і знищили їх. Проте чоловік продовжував вирощувати зелень та постачати її запоріжцям. А цієї осені через безперервні обстріли це вже стало неможливо – більшість мешканців села наразі взагалі вимушені покинути свої домівки.

Салати та соління майже не подорожчали

Ціни на готові овочеві салати та домашні соління за рік майже не змінилися. Домашні салати з баклажанів, моркви та перцю коштують, як і торік, переважно 100 грн/кг. Хоча дехто просить 120 грн за кг. Квашену капусту продають також за 100 грн/кг.

Чимало продавців ще з довоєнних часів приїжджають на запорізькі ринки торгувати соліннями власного приготування з Дніпропетровскої області – переважно з Нікополю чи села Червоногригорівка. Хоча зараз їх вже набагато менше.

– Через обстріли не усі готові їхати, – каже Наталія з Червоногригорівки.До того ж зараз електричка ходить тільки з Марганцю. Це незручно. Але я все одно роблю салати та везу продавати на Критий ринок. Не можу просто так вдома сидіти.

Поряд подружжя з Нікополя пропонує зелений салат з власного городу.

– Ми ще вирощуємо помідори та огірки, – розповідають вони. – Їх вже розпродали. В нас своє авто, тож відсутність електрички не перешкоджає..

М’ясо та яйця: ціни «кусаються»

Ціни на м’ясо у Запоріжжі достатньо довго залишалися стабільними. Але цього року стрімко пішли вгору.

На початку грудня м’якоть телятини на Критому ринку продавали в середньому за 290-320 грн/кг (рік тому – 200-240 грн).

Свинина більш доступна. М’якоть з лопатки можна було придбати за 180-190 грн/кг (рік тому – 150-160 грн/кг), вирізку – за 250-270 грн.

Тушка домашньої курки коштує 160 грн/кг, качки та нутрії – 250 грн/кг, кролика – 300 грн/кг.


Прихильникам рибних страв теж доведеться серйозно витратитися. Зокрема, судак охолоджений коштує 200 грн/кг, стейк толстолоба – 250 грн/кг.

Дуже недешеві також курячі яйця – 75-80 грн за десяток. Це на десять гривень дорожче, ніж було напередодні минулорічного Різдва і на 30 грн дорожче, ніж два місяці тому.

Експерти пояснюють це сезонними змінами (взимку курки починають нестись не так добре, як влітку) та стрімким подорожчанням кормів.

Делікатеси до святкового столу: по кишені не кожному

Щодо м’ясних делікатесів домашнього приготування, то ціни на них також зросли дуже помітно.

Зараз за балик копчений просять щонайменше 430 грн/кг (рік тому – 340 грн;)ковбасу домашню рубану синячу – 440 грн (340 грн), шинку – 400 грн (320 грн), буженину – 440 грн(380 грн).

А ось незмінний символ зимових свят мандарини дуже різниться у ціні. Наприклад, мандарини, завезені з Азербайджану, продають по 120 грн/кг, а поряд (з Туреччини) – вже по 60-50 грн/кг. Є також сорти цих цитрусових по 150 -170 грн/кг.


Світлана Шкарупа
Фото авторки

Сообщение Запоріжжя: ціни на продукти харчування напередодні зимових свят появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top