Запорізька кава: як народжується якісна продукція

У спецпроекті під назвою «Долі. Реалізовані» Юлія Пасько зробила спробу довести, що і в нашій країні, у нашому місті, вміють, і що головне — випускають якісну продукцію. У першому сюжеті циклу ви дізнаєтесь про крек під час обсмаження, що таке каппінг і до чого тут Адміністрація Президента? Все це — про запорізьку каву.

Сировину на запорізьку фабрику привозять із різних куточків світу — Африка, Бразилія, Америка. Використовують, переважно арабіку, адже у неї, кажуть фахівці, більш витончений аромат і смак. Виявляється, на смак зерна можуть вплинути і зовнішні фактори: ґрунт, рослини, які ростуть поряд, догляд та шкідники. Аби ваша кава була смачною, технологи у певних пропорціях змішують зерна з різних плантацій. Адже кожній країні властивий свій унікальний присмак та аромат.

Спершу сировину потрібно відсортувати аби дефектні зерна не потрапили до кави. Роблять це за допомогою оптичного сортингу. Машина за заданими параметрами сама відсортовує зайве. Після цього починається найголовніший процес у виробництві кави — її обсмаження. У ростер засипають близько 25 кілограмів кавових зерен. Процес триває 10-12 хвилин. За цей час зерна змінюють не лише колір, а й розмір. Відбувається так званий крек — коли зерна збільшуються у півтора рази та втрачають вологу. На запорізькій фабриці свіжої кави за одну зміну обсмажують до тонни кавових зерен.

Наступний етап — їх охолодження. Відбувається воно природно, що дозволяє зберегти максимум аромату. Після цього кава вивантажується в дестонер. Після термічної обробки кавові зерна “відпочивають”. Їх поміщають у великі ємності, де відбувається так званий процес дегазації, який триває від одного до двох тижнів залежно від сорту. Якщо ваші експерименти з філіжанкою кави, зазвичай, завершуються на етапі додавання цукру та сиропу, то у технологів варіантів набагато більше. У пошуках нових смаків та вдосконалення вони випивають не один десяток чашок. Покупцям фабрика пропонує як цільні зерна, так і у молотому вигляді. Численні ресторани, кав’ярні, магазини у Киеві, Одессі та Запоріжжі вже оцінили цю каву. Поставляють навіть до Адміністрації Президента… хто знає, можливо, навіть сам гарант смакує запорізьку каву.

[embedded content]

Источник: https://tv5.zp.ua/news/zaporizka-kava-yak-narodzhuyetsya-yakisna-produktsiya/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

Добавить комментарий

scroll to top