Ботулізм – смертельно небезпечне харчове отруєння, що виникає при вживанні продуктів, які містять ботулотоксин. Якщо хворій людині не буде надана негайна і кваліфікована допомога, то ризик летального наслідку багатократно збільшується. Самостійне лікування неможливо, адже єдиний ефективний засіб – введення протиботулінічної сироватки (антитоксину).
Спори мікроба-палички ботулізму, гинуть тільки за умови стерилізації при температурі не нижче 120 С, а ботулотоксин руйнується під час кип’ятіння через 10-15 хвилин. Важливо пам’ятати, що продукт, який накопичив в собі небезпечний токсин, часто не змінює свій зовнішній вигляд і смакові якості.
«Аби вберегтися від захворювання, необхідно купувати продукти харчування там, де є жорсткий контроль: на агропромислових ринках, в супермаркетах та магазинах, де працюють фахівці, які нестимуть за це кримінальну відповідальність. І, звичайно, бути вкрай обережними з домашньою консервацією та солінням риби», сказано у дописі запорізького департаменту охорони здоров’я.
При перших ознаках захворювання у зв’язку з вживанням консервованих продуктів, солоної, в’яленої риби, копченого окороку домашнього приготування тощо необхідно терміново звернутися за спеціалізованою медичною допомогою. Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації.
Новини і жваве обговорення коротких відео тут:»https://www.youtube.com/user/ChannelTB5
Канал «Новини Запоріжжя» в Telegram:»https://t.me/tv5zp
Яскравий та красивий акаунт в Instagram:»https://www.instagram.com/tv5zp
Легкий доступ до новин та коментарів у Facebook:»https://www.facebook.com/channeltv5/
Источник: https://tv5.zp.ua/news/zaporizki-mediki-rozpovili-yak-zapobigti-botulizmu/
Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook