Житель села Матвіївка у себе вдома вирощує найдорожчу у світі приправу

Існує легенда, що Олександр Македонський лікував шафраном рани, отримані під час бою. А Клеопатра використовувала настоянку шафрану як еліксир краси та молодості. Припускається, що шафран використовували і запорізькі козаки.

Ці угіддя пан Кирило засадив у серпні цього року, а вже у жовтні крокус зацвів. У порівнянні з іншими культурами, крокус більше полюбляє прохолоду. Тож основний сезон його цвітіння припадає на осінь. Тривалий час Кирило займався вирощуванням полуниці та малини. Але вирішив спробувати щось нове. Можна сказати, ексклюзивне та унікальне для запорізької землі.

На диво, крокус дуже швидко призвичаївся. Рослина не вибаглива, не потребує додаткової обробки. Головне, як власне й в усьому сільському господарстві, не допускати бур’янів. Жодних хімікатів, лише вода, сонце та земля. Кілька місяців після висадження крокус випускає цвіт. Найцінніші ось ці рильця квітки. Приймочки висушують. Вони мають характерний червоний колір. Саме тому, шафран називають “червоним золотом”.

Кирило каже: цьогоріч йому вдалось зібрати 60 грамів шафрану. За словами чоловіка, щороку кількість урожаю зростає у геометричній прогресії. Аби засадити цю земельну ділянку у дві сотки, Кирило витратив приблизно дві тисячі доларів. Це в основному витрати на цибулини крокусу. Придбати ж шафран, за словами спеціалістів, можна лише у спеціалізованих крамницях.

У планах Кирила розширити угіддя та площу насаджень шафрану. Гарні регенеративні дії кожної рослини дозволяють розмножувати цибулину у геометричній прогресії. Більше того, Кирило каже, шафранові поля можуть слугувати й об’єктом зеленого туризму. Тому, ймовірно, що на Запоріжжі невдовзі з’явиться свій куточок Провансу.

[embedded content]

Источник: https://tv5.zp.ua/news/zhitel-sela-matviyivka-u-sebe-vdoma-viroshhuye-najdorozhchu-u-sviti-pripravu/

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top