У Запоріжжі відкрили виставку дитини з недитячими картинами — фото

Максим Бровченко з Бердянська малює Космос, а перед війною почав малювати… війну

Виставка космічних картин Максима Бровченка відкрилась у Запорізькій обласній бібліотеці «Юний читач». Тут багато Космосу, яким захоплюється художник. Є й картини, навіяні війною. Усього близько тридцяти картин.

Максим Бровченко

Якщо не знати вік художника, то не здогадаєшся, шо картини малювала дитина. В них є щось від сюреалізму, щось від наївного мистецтва, а деякі картини про війну — експресивні. Їх автору Максиму Бровченко — 10 років й він аутист. Хлопчик — з Бердянська й тимчасово приїхав з мамою до Запоріжжя. Це його перша виставка у нашому місті. До цього були дві виставки у Києві. Перша експозиція Максима Бровченка, де було представлено понад 50 робіт, відбулась у жовтні 2021 року у Київському муніципальному академічному театрі опери та балету для дітей та юнацтва.

Максим Бровченко

Юний художник веде групу у Фейсбуці “Kosmo Maks”, присвячену різним цікавинкам зі сфери астрофізики. Пише фантастичну книгу для дітей та дорослих про світ жителів Планети А, в якій розповідає, як це просто — бути добрим, людяним та співчутливим, бо найголовніше у всесвіті — це любов.

Максим Бровченко

-Я почав малювати приблизно три роки тому, мені було сім років, — сказав Максим.

-Макс зайнявся творчістю, коли був перший локдаун, — згадує його мама Оксана Бровченко. — Він подивися багато роликів Боба Росса, а потім почав малювати. Я здивувалась, тому що раніше Макс не проявляв ніякого інтересу до малювання. Він й зараз майже не бере у руки олівці. Каже, що вони його не слухаються.

Вже перша картина Макса була доволі цікава. Він обвів тарілку, розфарбував і сказав, що хоче олійні й акрилові фарби. Я, звичайно, їх придбала. Й Макс почав малювати на полотнах. Так він передає свої почуття.

У Максима був наставник. Він дав йому буквально три уроки. А потім сказав: «Я не буду тебе ламати. Ти повинен виписатися сам».

Макса доволі швидко помітили в соцмережах. Він створив на «Фейсбуку» власну сторінку, де ділився думками. Його способ комунікації — більше через письмо, через малюнки… У Макса були дві виставки у Києві за підтримки благодійної організації «Дитина з майбутнім».

-Скільки років Максим цікавиться Космосом?

-Захоплення Космосом в нього с чотирьох чи п’яти років. Максим — аутист. І як у багатьох аутистів у нього є спецінтерес (тобто, коли дуже сфокусовані на темі) й це Космос. Причому я цією темою раніше не цікавилась. А три роки тому Макс  почав малювати Космос. Коли розпочалась війна, навіть перед нею, він почав малювати війну.

Максим Бровченко

-Яка його улюблена робота?

-Він казав: «Якщо мені робота не подобається, то я її переробляю».

-Скільки часу Макс малює одну картину?

-Він може деякий час взагалі не малювати. А потім, якщо чимось вражений, малювати картину декілька днів, а може й 15 хвилин. Наприклад, картину «Маріуполь» намалював за півгодини. Причому, у нього була зламана права рука й він вперше малював мастихіном, лівою рукою.

Максим Бровченко

-А скільки картин він намалював за три роки?

-Ми якось не рахували. Але у Бердянську ще залишились картини.

-Макс збирає кошти на ЗСУ…

-Він заробив десь 20 тисяч від продажу картини «День Нептуна» й перерахував на допомогу ЗСУ, три тижні тому. А картину «Звільнення Бердянська» передав полякам. Макс дуже переживає за те, що відбувається в нашій країні. І він дуже хоче додому, у Бердянськ.

-Складно були виїжджати з Бердянску?

-Так, ми тяжко виїжджали. Я готувалась до виїзду. У Макса трохи відсутня цензура, коли можно щось казати, а коли ні. Він навіть у Бердянську казав: «Дяді, коли ви вже помрете». Тому перевозити Макса просто в автобусі було небезпечно. Тому, проконсультувавшись з лікарями, ми прийняли рішення, щоб Макс спав. Дія препарата була розрахована на його вагу, вік. І як тільки ми переїхали на підконтрольну територію, Макс прокинувся, побачив розбитий танк і на весь автобус закричав: «Це наш чи рашистьский?». А коли наші хлопці зашли на першому блокпосту теж поцікавився, наші це чи рашисти. Хлопці посміхнулися: «Свої».

Виставка космічних картин Максима Бровченка працюватиме у бібліотеці «Юний читач» до 28 серпня.

У бібліотеці подякували ГО “Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму “Дитина з майбутнім”, яка не перший рік підтримує талант Максима , працівникам ГУ ДСНС України у Запорізькій області та БФ «Сантіс» за допомогу в організації виставки.

Максим Бровченко

Максим Бровченко

«Індустріалка» писала, що запорізький художник показав свої картини 1970-х років із відчуттям сьогоднішньої війни.

Читайте також: Де можна культурно відпочити у Запоріжжі.

Читайте наші новини на сайті  zprz. city

Фото Олександра Прилепи та автора

Максим Бровченко
Максим Бровченко
Максим Бровченко
Максим Бровченко
Максим Бровченко
Максим Бровченко
Максим Бровченко
Максим Бровченко
Максим Бровченко
Максим Бровченко
Максим Бровченко
Максим Бровченко
Максим Бровченко
Максим Бровченко
Максим Бровченко

Сообщение У Запоріжжі відкрили виставку дитини з недитячими картинами — фото появились сначала на Індустріалка — новини Запоріжжя.

Источник: http://iz.com.ua/zaporoje/u-zaporizhzhi-vidkrili-vistavku-ditini-z-nedityachimi-kartinami-foto

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top