Запуск реакторів та недостатня кількість охолоджувальної води: ризики для ЗАЕС

4 березня 2022 року російські окупаційні війська захопили найбільшу атомну електростанцію в Європі — Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС).

У другу річницю тимчасової окупації представники Greenpeace відвідали обласний центр та провели зустріч з представниками ЗМІ та громадськістю, щоб оприлюднити свої дослідження та презентувати рекомендації щодо дій у разі аварії для населення.



Основна загроза полягає не лише в тому, що російська федерація тероризує ядерною загрозою всю Європу, але й у використанні ЗАЕС як військового об’єкта.

«У березні 2022 року світ ледве уникнув ядерної катастрофи на Запорізькій АЕС. У цій
безпрецедентній та обурливій атаці, російські збройні сили, Росатом створили
найнебезпечнішу атомну станцію у світі. Greenpeace солідарний з народом України, особливо з
жителями Запоріжжя, Дніпра, Нікополя, Миколаєва та Херсона, які перебувають на передовій
загрози ядерної аварії», – заявив під час прес-конференції старший ядерний експерт Greenpeace
Germany Шон Берні.

Наразі Запорізька атомна електростанція повністю перебуває під контролем рф. Російські війська обстрілюють населені пункти з території ЗАЕС (зокрема — Нікополь), встановили міни на території станції.

Локація вогню РСЗВ на Нікополь:

GPS розташування вогневих позицій російських військових у межах 1-18 км від Запорізької атомної станції. У цих місцях знаходяться реактивні установки залпового вогню (РСЗВ), а саме БМ-21 «Град» і БМ-30 «Смерч», які були зафіксовані з березня 2022 року. Аналіз компанії McKenzie свідчить, що ці військові активи, ймовірно, розташовані в сусідніх населених пунктах, включаючи сусіднє місто Водяне.

Однією з основних проблем є катастрофічний дефіцит кваліфікованих спеціалістів на атомній станції. Євген Мироненко, заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації, наголосив, що не зважаючи на те, що робота станції більш-менш підтримується, ситуація залишається критичною. За його словами, на ЗАЕС працює лише 50% від необхідної кількості персоналу, кожна третя людина з цих 50% пережила тортури, працівники знаходяться під постійним психологічним тиском.

На ЗАЕС переважно російський персонал, але він не може надійно експлуатувати станцію.

Працівники російських атомних електростанцій не мають достатньої кваліфікації для роботи на ЗАЕС, тому у випадку аварії навряд чи зможуть чимось допомогти.

У разі виникнення аварії з викидом радіоактивних речовин на Запорізькій АЕС в зону можливого радіоактивного забруднення підпадають Хортицький та частково Дніпровський райони міста Запоріжжя.

«Нашим департаментом цивільного захисту спільно з ГУ ДСНС розроблені якісні плани
реагування на випадок страшної трагедії. Влітку нами були проведені декілька практичних
навчань щодо евакуації населення, одне було надзвичайно масштабне і наближене до реальних
подій. На контрольованих урядом України територіях планується евакуація 23
населених пунктів, близько 140 тисяч осіб. Ми якісно відпрацювали цей план, звернули увагу на
організаційні недоліки, провели ряд вишколів опісля, визначили відповідальних осіб на місцях.
Наразі у нас є і комунікаційний план по роботі з населенням. Час складний і я наголошую, що не
тільки влада, а й кожна людина має персонально бути готовою до різних подій на ЗАЕС — мати
тривожну валізку, знати основні рекомендації що робити у разі катастрофи, пройти домедичну
підготовку ”, — розповідає Євген Мироненко.

Попри велику небезпеку росіяни збираються запустити реактори станції.

Російські окупанти можуть спробувати запустити реактори станції, або хоча б один з них. Так званий «директор» окупованої Запорізької АЕС хвалився, що росіяни можуть спробувати запустити реактори до 40-річчя ЗАЕС. Це може призвести до ядерної катастрофи, оскільки станція два роки не експлуатується, і як уже зазначалося, на території ЗАЕС ведуться бойові дії, й тут не вистачає кваліфікованого персоналу.

Крім того, за інформацією представників Greenpeace, на майданчику станції наразі спостерігається недостатня кількість охолоджувальної води через підрив Каховської ГЕС. За оцінками Greenpeace та експертів ядерної енергетики Віденського університету, один реактор ЗАЕС потребує величезної кількості води — 6000 тонн (куб. метрів).

Відсутність охолоджувальної води в основних системах охолоджувальної води протягом тривалого періоду часу може призвести до розплавлення палива та непрацездатності аварійних дизель-генераторів.

На території станції росатом пробурив свердловини, завдяки чому вони можуть отримати 4 кубічних метри на секунду. Однак, якщо проаналізувати вище наведені дані, можна зробити висновок, що цього недостатньо.


Ще один представник Greenpeace, Ян ван де Путте, зауважив, що 12 основних джерел радіоактивності потребують постійного охолодження (6 реакторів та 6 басейнів охолодження палива).

«Диверсія з боку Росії є реальним і дуже серйозним ризиком», — зауважив він.

Українцям та всьому світові треба готуватися до будь-яких сценаріїв, адже теракт на Каховській ГЕС є вагомим доказом того, що росія готова піти на жахливі злочини, не зважаючи на ризики.

Фото та скріншоти з презентації надані пресслужбою  «Зелене відновлення в Україні» Greenpeace

У мирні та воєнні часи залишаємося разом, бо лише так ми є сильнішими. Долучайтеся до телеграм каналу Форпост медіа.
Усі ми тут — https://t.me/forpost_zp

Источник: https://forpost.media/novosti/zapusk-reaktoriv-ta-nedostatnia-kilkist-okholodzhuvalnoi-vody-ryzyky-dlia-zaes.html

Мы в Telegram, наш Telegram bot — @zpua_bot, Мы в Viber, Мы на Facebook

Share this post

нет
scroll to top