Були справжніми гурманами — чим харчувалися мешканці колонії Інзель на Хортиці

Були справжніми гурманами - чим харчувалися мешканці колонії Інзель на Хортиці

У харчовий раціон менонітів додалися українські страви після того, як вони переселилися на Південь України

Німці-меноніти привезли разом із собою на українські землі ще й свої традиції та звички. Так само це стосувалося й раціону колоністів — хоча вони мали й свої вподобання, вони видозмінилися з новим місцем проживання. Про харчові вподобання менонітів розповіли у Національному заповіднику «Хортиця».

Читайте також: Як 100 років тому у Запоріжжі ліквідували єдину на той час пивоварню

Хоча менонітські громади були здебільшого закритими, їхні харчові традиції не були сталими, а змінювались протягом часу. Так само після заселення на українських землях, харчові вподобання менонітів видозмінились під впливом нового оточення.

Були справжніми гурманами - чим харчувалися мешканці колонії Інзель на Хортиці

Проживаючи в Голландії, меноніти харчувалися супами, м’ясом, рибою різного способу приготування та навіть вживали овочів більше за всіх у Європі! Дітей поїли молоком, дорослі поїли себе пивом. Білий хліб вважався святковою стравою.

В Пруссії, в меню менонітів з’являються дріжджовий хліб та картопля, а важливе місце посідає свинина. З неї що тільки не робили — ковбаси, коптили окости, заготовляли сало, топили смалець, який використовували при приготуванні їжі. У святкові дні пекли різноманітні мучні вироби: білий хліб, як вже писали вище, різні рулети з маком чи родзинками, марципани, яблучні пироги.

Були справжніми гурманами - чим харчувалися мешканці колонії Інзель на Хортиці

Коли ж меноніти опинилися на українських землях, вони опанували й нашу кухню. І вона їм дуже сподобалася. У вищезгадане меню додалися борщ, куліш, юшку, локшину, вареники, голубці, пиріжки із фруктами, овочеві салати, квас з хліба та з яблук. На зиму обов’язково заготовляли фрукти та овочі у вигляді солінь, варення, желе.

Але й місцеві запоріжці багато чому навчилися від колоністів. Деяке поєднання продуктів видавалися їм напрочуд дивним, проте скуштувавши страву, запевнялися у тому, що це — «їстівне». Так, наприклад, думали про страву бірне-зуппе — молоко зварене з недозрілими грушами, які впали з дерева.

Були справжніми гурманами - чим харчувалися мешканці колонії Інзель на Хортиці

Колоністи надзвичайно любили каву — пили її всією родиною, по декілька чашок. Мололи її вручну, а під час приготування додавали цикорій або перепалений ячмінь, варили напій досить рідким, через що він майже втрачав кавовий смак. Цукор, часто, не додавали. Була в колоністів ще одна пристрасть — палити тютюн.

Мешканці колонії Інзель мали свої садки та городи, тож в меню було багато різноманітних фруктів та овочів. На Хортиці добре родили кавуни, тому менонітські родини активно використовували їх у приготуванні сиропів, десертів. Надлишок кавунів — продавали, а часто навіть використовували як їжу для худоби.

Раніше ми розповідали про історію створення менонітської колонії Шенвізе у Запоріжжі.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top