Чим замінити пергаментний папір при випіканні — лайфхаки

Чим замінити пергаментний папір при випіканні - лайфхаки

Розбираємось, що ще може захистити їжу від пригорання та прилипання до дека.

Деякі сучасні духовки мають у комплекті листи з антипригарним покриттям. Такі вироби не потребують ні пергаментного паперу, ні змащування маслом перед використанням. Але якщо духова шафа продавалася без подібних аксесуарів, а папір для випічки будинку закінчився, можна знайти заміну.

Читайте також: Які симптоми зневоднення у дорослих і дітей та як запобігти браку води в організмі влітку

Борошно чи манка. Візьміть лист, добре змастіть його холодним вершковим маслом і присипте зверху борошном або манкою. Те саме можна зробити і з формою для випікання. Страва на такій основі не пригорить, але, звичайно, посуд забрудниться сильніше, ніж з пергаментним папером. Зате не залишиться ніякого зайвого сміття — готування буде екологічнішим.

Важливо: олію тут краще не використовувати. Воно спрацює гірше, до того ж може надати їжі неприємний присмак.

Калька. Вона ж швейний папір. Цей матеріал тонкий та неміцний, при температурі від 200 градусів може прилипнути до їжі. А відірвати кальку від готових пиріжків буде непросто, навіть якщо добре змастити її олією. Тому використовувати швейний папір як альтернативу пергаментної краще, тільки якщо ви готуєте випічку, яка не потребує сильно розігрітої духовки, наприклад чізкейк з основою печива або пиріг з пісочного або дріжджового тіста.

Цей матеріал точно не підійде для страв із рідкою консистенцією у сирому вигляді або з вологою начинкою. Кремоподібне тісто бісквітів здатне намочити кальку та погіршити її властивості прямо на старті, а пироги з ягодами та фруктами – у процесі випікання, якщо з них витікає сік.

Фольга. Вдаватися до неї краще в крайніх випадках. Фольга у духовці сильно нагріється, через що може збільшити температуру тіста — випічка пригорить і прилипне. Щоб знизити ризики, можна добре змастити матеріал вершковим маслом і перевернути його глянсовою стороною вгору.

Використовувати фольгу не потрібно для випічки, що вимагає низьких температурних режимів духовки. Наприклад, на ній буде складно приготувати повітряне безе.

Крафтовий папір. Крафт переносить температуру до 220 градусів. Але прилипнути до випічки все ж таки може, тому попередньо змастіть його маслом.

Підійде як новий папір у рулоні, так і вже використані шматки — наприклад, крафт, в який було запаковано покупки з магазину. Звичайно, якщо на них немає жирних чи інших плям. Для випікання не можна використовувати папір із малюнком або текстом — друкарська фарба несумісна із продуктами харчування.

Антипригарні килимки. Вони бувають силіконовими та тефлоновими. На таких часто тільки тісто розкочують, але вони підходять і для нагрівання в духовці. Килимки не потребують додаткового змащування маслом, легко переносять практично будь-який жар і при правильному догляді можуть бути використані багаторазово.

Читайте також: Пиріжки, які довго не зіпсуються без холодильника — рецепт Євгена Клопотенка

Але вони мають свої недоліки. Наприклад, силіконові сильно вбирають надлишки жиру і погано пропускають повітря, тому не підходять для еклерів та виробів із пісочного тіста. А тефлонові килимки легко мнуться та утворюють загини, до них швидко та міцно прилипають сиропи. До того ж вони вбирають запахи, тому краще мати одразу два килимки: один завжди використовувати для солодких пирогів та печива, а інший – для піци та хачапурі.

Рукав для запікання. У такому зазвичай готують м’ясо чи овочі, але й для виробів із тіста він теж підійде. Щоправда, не для будь-якої: рукав погано витримує тривалу дію високих температур: межа — 180-200 градусів, інакше може просто оплавитися. Тому використовувати його можна тільки для печива та інших виробів, які готуються швидко та на низькотемпературних режимах.

Олія тут не потрібна — просто розстеліть рукав на дно дека і зверху викладіть тісто. Переконайтеся, що нічого не виходить за краї і не стосується стін духової шафи. А якщо ні, то поліетилен почне плавитися і видавати неприємний аромат — випічка зіпсується.

Папір для випікання із силіконовим покриттям. Варіант заміни на майбутнє. Це той самий пергаментний папір, але багаторазовий (може бути використаний 7-8 разів), тому що має додатковий тонкий шар силікону. У неї є ще кілька плюсів:

  • не вбирає вологу та жир;
  • підходить для будь-якого тесту;
  • не вимагає змащування олією;
  • витримує температуру до 300 градусів.

Чим не можна замінювати пергаментний папір

Якщо нічого з вищезгаданого будинку немає, використовуйте для випічки звичайне деко без усього. Краще докласти зусиль для його очищення після заміни пергаментного паперу на альтернативи, які здатні зіпсувати смак страви або нашкодити здоров’ю. Небезпечними можуть бути:

Газети та зошитові листи. Такі містять друкарську фарбу, яка під час нагрівання, ймовірно, проникне в їжу.

Вочений папір. Вона просочена шаром парафіну та не є термостійкою. Навіть при слабкому нагріванні може димитися або спалахувати.

Нехарчові силіконові килимки. За дуже високої температури такі почнуть плавитися, виділяючи шкідливі речовини.

Є й спірний варіант – звичайний офісний папір. Загалом використовувати її можна, але вона легко промокає і з великою ймовірністю прилипне до тесту. До того ж, якщо погано промаслити папір, він почне горіти у духовці.

Також ми писали, як розігріти піцу або пиріжки, щоб вони були, як свіжі.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top