Як приготувати палюшки з кропивою (або з іншим інгредієнтом)
Цьогоріч досить спекотно, тож картопля вже набрала достатньо крохмалю. Отже, можна готувати палюшки — нашу традиційну страву з тіста, основа якого картопля, борошно та яйця. Рецептом палюшок з крапивою або шпинатом поділився на своїй сторінці в інстаграмі шеф-кухар, ресторатор і суддя кулінарного шоу «МастерШеф» Володимир Ярославський.
Читайте також: Готуємо рулетики з баклажанів — грузинський рецепт
«Для кращого смаку я додаю тертий, твердий, витриманий сир, мускатний горішок та пюре з кропиви (можна замінити на шпинат)» , — повідомив шеф-кухар.
Що потрібно
— 500 г запеченої картоплі
— 1 маленьке яйце
— 70 г віджатої бланшованої кропиви (або шпинату)
— 50 -70 г твердого сухого сиру
— 130 г борошна (плюс підпил)
— сіль, мускатний горіх.
Як готувати
Картоплю попередньо промити, наколоти виделкою й запекти (можна робити на вогнищі, а потім узяти додому). Можна просто відварити цілком на середньому вогні, потім очистити й натерти гарячою. Беріть сорти з жовтою мʼяітю — вони підходять краще.
Окремо бланшуйте молоде верхнє листя кропиви. Далі добре віджимайте та збивайте у блендері у пюре разом з цілим сирим яйцем.
До натертої картоплі треба додати пюре з кропиви, сіль, борошно, натирти сир, мускатний горіх і замісити тісто.
Далі формуйте з тіста невеличкі вироби, схожі за розміром на мізинець. Відварюйте у підсоленій воді — приблизно 2 хвилини з моменту закипання.
Можна зробити палюшки з соусом
Для соусу потрібно:
— 100 г цибулі
— олія та масло,
— трохи спаржі, але підійде і спаржева квасоля або броколі
— чебрець чи орегано, трішечки білого вина, за бажанням, і звісно вершки.
Дрібненько нарізаємо цибулю, обсмажуємо на суміш олії та масла, додаємо порізану спаржу чи спаржеву квасолю, трохи прогріваємо, додаємо вино, трави, сіль та спеції, трохи вершків і доводимо до кипіння.
Одразу у суміш додаємо відварені палюшки, протушкуємо їх трішки, якщо є необхідність додаємо води з під палюшок, щоб була консистенція соусу.
Подавати одразу.
Можна додавати сир.
Можна підсмажені гриби чи просто робити з овочами.
Читайте також: Як приготувати малосольні огірки за дуже простим рецептом — впорається й кулінар-початківець
А ще палюшки дуже смачні, якщо підсмажити їх на другий день.
Ми писали, як приготувати палюшки з картоплі за рецептом господині Оксани Дорош.
Джерело