Як у Запоріжжі контролюють популяцію безпритульних тварин

У Запоріжжі вже не перший рік діє програма зменшення чисельності безпритульних тварин шляхом стерилізації та захисту їх від жорстокого поводження.

Зграї собак, які безконтрольно розмножуються, становлять певну загрозу для містян, та й самі вуличні тварини страждають від лихих людей, паразитів і хвороб.

Фахівці запорізького комунального підприємства «Побутовик» відзначають, що кількість безпритульних тварин на вулицях міста не зменшується. Зокрема й через те, що люди, від’їжджаючи, не беруть з собою домашніх котів і собак.

Найбільше зосередження бродячих тварин у Шевченківському і Заводському районах у локаціях біля траси. Саме туди люди найчастіше вивозять тварин та кидають напризволяще, думаючи, що вони приб’ються до якогось приватного господарства.

– Коли тварина не підпускає до себе, не дається в руки, ми працюємо дистанційно седацією – стріляємо снодійним на відстані. Хвилин 5 – і собака засинає, і ми можемо його забрати в клініку на стерилізацію. Бувають випадки, коли пес тікає кудись у хащі і його складно знайти, – розповідає ловець тварин КП «Побутовик» Наталія Добрусина.

Відловлених тварин привозять до клініки «Ветсвіт». Там котиків і собачок готують стерилізують. Після цього чотирилапі добу перебувають у стаціонарі під наглядом ветеринарів, щоб упевнитися, що з тваринкою після виходу з наркозу все гаразд.

– У ветклініці розуміють, що переважну більшість тварин після стерилізації нікому доглядати, тому враховують усі обставини і мінімізують виникнення ускладнень. Протягом минулого року так було простерилізовано 1300 собак і котів. Цього року вже обробили 740 котів і 630 собак. З минулорічної осені почали брати на кастрацію і хлопчиків собак. Раніше стерилізували лише самок, тому що вони є головною ланкою у розмноженні. Крім власне стерилізації, тваринам роблять щеплення від сказу, чипують та ставлять спеціальні кліпси на вухо (лише собакам). На чипі вся контактна інформація про тварину. Всі бездомні тварини, які пройшли процедури у ветклініці, заносяться до міжнародної бази Animal ID, – відзначила начальниця сектору захисту тварин Анастасія Проявко.

Фахівці кажуть, що кошенят краще стерилізувати у віці 7-8 місяців, собак – 6-7 місяців, коли вони досягають статевого дозрівання.

З усіма питаннями стосовно контролю популяції собак і котів звертатися за адресою м. Запоріжжя, вул. Рекордна, 31а, тел. 067-80-70-373.

Сообщение Як у Запоріжжі контролюють популяцію безпритульних тварин появились сначала на Газета МИГ.

Share this post

нет
scroll to top