Минулого року ГУР України готувало напад на «вагнерівців» у Малі, — The Times

Керівник ГУР Міноборони України Кирило Буданов з 2023 року планував напад на бойовиків «Вагнера» у Малі, допомагаючи повстанцям-туарегам.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Times.

Видання зазначає, що воєнна хунта Малі розірвала дипломатичні відносини з Україною за підтримку повстанців у західноафриканській державі, які розгромили бойовиків угруповання найманців «Вагнера».
Видання послалося на документи Агентства національної безпеки США, згідно з якими українські розвідники планували атакувати бойовиків ПВК «Вагнера» під час їхніх закордонних місій.
Речник ГУР Андрій Юсов зазначив, що українські розвідники надали повстанцям «розвіддані — і не лише розвіддані — для проведення успішної військової операції».
Також повідомляється, що впродовж останнього року українські спецпризначенці також брали участь в операціях проти бойовиків «Вагнера» у Судані.
Юсов додав, що «ви побачите більше такого в майбутньому».
Міністерство закордонних справ України заявило, що рішення розірвати дипломатичні відносини з Києвом було «недалекоглядним і поспішним». Там назвали цей крок «гідним жалю» і заявили, що Малі пішла на це «без проведення ретельного вивчення фактів і обставин … і без надання будь-яких доказів причетності України».

Розрив дипвідносин України з Малі
Наприкінці липня повстанці-туареги з руху CSP-PSD розмістили матеріали про розгромлену колону найманців ПВК «Вагнер» у Малі. За їхніми даними, бойові дії відбулися 25 і 26 липня неподалік від кордону з Алжиром.
Втрати «Вагнера» в Малі є найтяжчими за межами України з 2018 року, коли під час зіткнення з американськими військами в Сирії було вбито до 200 бойовиків.
5 серпня стало відомо, що воєнна хунта Малі розірвала дипломатичні відносини з Україною. Перехідний уряд країни звинуватив Київ у підтримці повстанців-туарегів у розгромі колони малійських військових та російських найманців ПВК «Вагнера».
Детальніше про цей напад і про те, хто такі туареги, читайте у матеріалі РБК-Україна.
Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Share this post

нет
scroll to top