«Міста та села фактично порожні»: міський голова Юрій Коноваленко про ситуацію у Пологівській громаді

За інформацією: Суспільне Запоріжжя.

"Міста та села фактично порожні": міський голова Юрій Коноваленко про ситуацію у Пологівській громаді

Вокзал у місті Пологи. Суспільне Запоріжжя

У тимчасово окупованій Пологівській громаді Запорізької області, попри те, що щодня ведуться бойові дії, залишаються близько 7700 жителів. Водночас з міста майже щомісяця виїжджають приблизно 20-30 осіб.

Про це у коментарі Суспільному повідомив Пологівський міський голова Юрій Коноваленко.

За його словами, ситуація у Пологівському районі погіршилася, в деяких населених пунктах майже не залишилось місцевих жителів:

«Десь приблизно 20-30 осіб щомісяця виїжджають, принаймні тих, хто приїжджає сюди. Багато людей їде в Європу, бо там діти, наприклад, виїхали. Села, такі як Вербове, Новофедорівка, Новокарлівка, вони фактично порожні».

"Міста та села фактично порожні": міський голова Юрій Коноваленко про ситуацію у Пологівській громаді

Юрій Коноваленко. Фото: сайт Пологівської міської ради

Нині у громаді залишається близько 7700 жителів, розповів Юрій Коноваленко:

«Основна частина проживає в південній частині громади — Семенівка, Григорівка, Шевченкове, Тарасівка, Басані. Це села, які віддалені від лінії фронту. З дітьми і зараз продовжують виїздити. Сім’я одна багатодітна, там батька забирали декілька разів “на підвал”.

Про навчання

В Пологівському районі окупаційна влада відкрила три школи. Загалом, на території громади залишаються понад 500 українських школярів:

«Ходили спочатку 120-130 дітей, потім каральними засобами вони зробили все можливе — з погрозою, що заберуть дітей у батьків, позбавлять батьківського піклування, примусили ходити дітей до шкіл. Я не можу сказати, що 100%, але зараз більшість дітей ходить в їхні школи. В місті Пологи часто гучно було, прильоти були, вони все одно проводили їх офлайн».

Про комунальні послуги

У Пологівській громаді немає газу з травня 2022 року. Окупаційна влада обіцяла провести його з Мелітополя або Токмака, проте так нічого не зробила, розповів Юрій Коноваленко:

«Буває дуже часто, що електроенергії немає, значить, немає води. Декілька діб люди сидять без води. Ті, кого влаштовує влада Росії, ті говорять, що “все нормально, ми звикли, будемо терпіти і все”, все їх влаштовує. Ті люди, які не підтримують, говорять, що “жах, виживати просто неможливо, просто важко”.

Share this post

нет
scroll to top