Мушлі, кораблі та Айвазовський — у Запоріжжі презентували «морську» виставку (фото)

Мушлі, кораблі та Айвазовський - у Запоріжжі презентували "морську" виставку (фото)

У художньому музеї відкрили другу виставку за тиждень

Персональної виставки Володимира Гордійченка «Сім футів під кілем» відкрилась у п’ятницю в Запорізькому обласному художньому музеї.

У свій час Володимир Гордійченко був відомий у нашому місті за незвичайними заняттями по філософії, він викладав у Запорізькому національного технічному університеті (тепер — Національний університет «Запорізька політехніка»). Іноді одягався у костюми різних філософів та приносив наочні посібники у вигляді аматорських скульптур, зроблених з туалетного паперу за принципом пап’є-маше.

Читайте також: Відновлюємо моральний стан за допомогою мистецтва — афіша культурних подій 23, 24, 25 серпня

Мушлі, кораблі та Айвазовський - у Запоріжжі презентували "морську" виставку (фото)

У січні Володимир Гордійченко 2015 році пішов захищати Батьківщину, артилеристом. За віком та через отримані на війні хвороби був демобілізований.

Рівно рік тому Володимир Годійченко презентував свою першу під час повномасштабної війни у Запорізькому обласному художньому музеї «персоналку», яка називалась «На власні очі». Тоді він показав воєнні замальовки, прапори та свої «демебльські» альбоми. Експозиція «Сім футов під кілем» — зовсім інша.

З атмосферою романтики морських пригод

Нова виставка, як кажуть у музеї, з атмосферою романтики морських пригод. Ви побачте макети вітрильників, які створив відомий мрійник художник філософ і ветеран Володимир Гордійченко. Його дитячі малюнки з кораблями, створені кульковою ручкою на аркушах зошитів у клітинку. Бюсти козацьких гетьманів  Івана Мазепи та Івана Виговського з пап’є-маше.

Мушлі, кораблі та Айвазовський - у Запоріжжі презентували "морську" виставку (фото)

Співробітники музею креативно надійшли до оформлення виставки та доповнили її копіями морських пейзажів та мушлями.

Комп’ютерні копії — твори Івана Айвазовського та його учнів Олексія Боголюбова й Льва Лагоріо, у тому числі зі своєї колекції (зрозуміло, що оригінали зараз зберігаються не у Запоріжжі).

Мушлі та корали надав зі своєї колекції запорізький мандрівник та біолог Валерій Кємєнов.

Як справжні — вперше показав макети кораблів

Володимир Гордійченко багато років займається моделюванням кораблів, але виставити наважився вперше.

«Процес створення великих вітрильників надзвичайно складний і може зайняти понад рік. Із завзяттям науковця Володимир Гордійченко вивчає конструкцію вітрильника, обладнання приміщень, побут екіпажу – так з’являються макети кораблів у розрізах.

Він дуже точно відтворює всі деталі, навіть, які глядачеві не будуть видні. Це створює враження, що перед нами не макет, а справжній корабель, тільки зменшений», — відзначає кураторка виставки, провідний науковий співробітник музею Людмила Травень.

Мушлі, кораблі та Айвазовський - у Запоріжжі презентували "морську" виставку (фото)

В експозиції представлені кораблі різних часів та конструкцій: Карака Христофора Колумба «Санта Марія», особистий корабель королеви Катерини Медичі галеон «Сан Джованні Батиста» (Святий Іоанн Хреститель), лінійний флагманський корабель «Вікторія», яким командував Адмірал Нельсон та інші. Як стверджує автор, всі вони наповнені баластом і готові до спуску на воду.

А макет плота Кон-Тікі легендарного дослідника Тура Хеєрдала під керівництвом Володимира Гордійченка зробили його онуки Олег та Артур Репіни з його рідної Оріхівської громади Пологівського району. Під час відкриття пліт вперше урочисто спустили на воду — все вдалося.

Мушлі, кораблі та Айвазовський - у Запоріжжі презентували "морську" виставку (фото)

Приходьте у художній музей

Нещодавно у музеї відкрили виставку «Дух істини» запорізького художника Геннадія Мінаєва.

25 серпня о 12.00 відбудуться майстер-класи Геннадія Мінаєва.

По 1 вересня відкрита виставка «Сяйво надії» Андрія Шмиріна. Кожну п’ятницю, суботу та неділю з 14.00 до 16.00  художник демонструє глядачам ефект свічення картин.

Читайте також: Як цікаво провести вихідні у запорізьких музеях — афіша заходів 24, 25 серпня

Художній музей (вул. Незалежної України, 76-Б, зупинка «ТЦ «Україна») відкритий у п’ятницю, суботу та неділю з 10.00 до 16.00.

Телефон для довідок 067-168-87-33.

Ми писали, що запоріжці можуть пройтись на Хортиці по стежці, де гуляв Тарас Шевченко — як вона зараз виглядає.

Фото Вячеслава Лавринця

Мушлі, кораблі та Айвазовський - у Запоріжжі презентували "морську" виставку (фото) Мушлі, кораблі та Айвазовський - у Запоріжжі презентували "морську" виставку (фото) Мушлі, кораблі та Айвазовський - у Запоріжжі презентували "морську" виставку (фото) Мушлі, кораблі та Айвазовський - у Запоріжжі презентували "морську" виставку (фото) Мушлі, кораблі та Айвазовський - у Запоріжжі презентували "морську" виставку (фото) Мушлі, кораблі та Айвазовський - у Запоріжжі презентували "морську" виставку (фото) Мушлі, кораблі та Айвазовський - у Запоріжжі презентували "морську" виставку (фото)

Джерело

Share this post

нет
scroll to top