Володимир Зеленський побачив, як відновили будинок у центрі Запоріжжя, зруйнований ворогом у жовтні 2022 року

Володимир Зеленський побачив, як відновили будинок у центрі Запоріжжя, зруйнований ворогом у жовтні 2022 року

Володимир Зеленський ознайомився з перебігом відновлення одного зі зруйнованих багатоквартирних будинків у Запоріжжі

Сьогодні Президент України Володимир Зеленський побував з робочою поїздкою у Запорізькій області. Ми писали, що прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схооф завітав до Запоріжжя, де разом із президентом Володимиром Зеленський вони дали пресконференцію запорізьким журналістам.

Як повідомили на офіційному сайті president.gov.ua, під час робочої поїздки в Запорізьку область Президент України Володимир Зеленський ознайомився з процесом відновлення багатоквартирного будинку – одного зі зруйнованих у жовтні 2022 року.

Читайте також: Дніпрогес із початку війни атакували 40 ракетами — гендиректор Укргідроенерго відвідав Запоріжжя

«У жовтні 2022-го російський удар зруйнував один із багатоквартирних будинків у Запоріжжі. Зараз його відновили.

Крок за кроком відбудуємо абсолютно все зруйноване. Зробимо максимум, щоб усі наші міста й громади відродилися», — написав Володимир Зеленський у своєму офіційному телеграм-каналі.

Начальник Запорізької ОВА Іван Федоров поінформував Главу держави, що роботи мають завершити наступного місяця. У будинку відновлено й відремонтовано зруйновані тримальні конструкції та 24 квартири.

Володимир Зеленський також поспілкувався з мешканцями цього будинку й оглянув укриття, яке облаштували для жителів кварталу під час відбудови. Сховище забезпечене всім необхідним для тривалого перебування.

Володимир Зеленський побачив, як відновили будинок у центрі Запоріжжя, зруйнований ворогом у жовтні 2022 року

По цьому багатоквартирному будинку за адресою просп. Соборний, 151/Сталеварів, 11 на 15 під’їздів росія завдала ракетного удару 6 жовтня 2022 року. Внаслідок обстрілу загинули 14 людей і ще 40 постраждали.

Ми писали, що через статус архітектурної пам’ятки, тут був потрібен не просто ремонт, а повна реставрація будинку. Детальне обстеження показало, що мова має йти не тільки про відбудову пошкодженої секції на понад два десятки квартир, а й про відновлення всього кварталу 15-під’їзного будинку, а це житло понад 160 родин. Бо під час обстрілу постраждали системи ЖКГ, покрівля, прибудинкова територія тощо. В деяких квартирах деформувалася навіть основна конструкція.

Зведений у 1955 році будинок на просп. Соборному 151 став своєрідною візитівкою Запоріжжя. Багатоповерхівку збудував комбінат «Запоріжсталь» для своїх робочих в самому центрі архітектурного та історичного ореолу міста. 

Реставрація цього будинку здійснюється за рахунок державного та міського бюджетів, а також за підтримки комбінату «Запоріжсталь».

…За словами Івана Федорова, у Запоріжжі зараз відновлюють іще 11 будинків. На ці роботи виділили 1,5 млрд грн.

Загалом від початку повномасштабного російського вторгнення в Запорізькій області зруйновано понад 14 тис. об’єктів інфраструктури.

Частина людей уже отримали сертифікати «ЄВідновлення»: 764 – за пошкоджене майно і 107 – за знищене.

Джерело

Share this post

нет
scroll to top